Španija dobija prvi starački dom za LGBT osobe

31. 08. 2018

Izvor: Gayecho
Foto: Paola Kizette Cimenti via Flickr Creative Commons

Regionalna vlada Madrida dala je zeleno svjetlo za otvaranje staračkog doma namijenjenog LGBT osobama koji bi se finansirao javnim novcem.

Zgrada u četvrti Villaverde, na jugu grada, krajem godine trebalo bi da postane centar sa 66 stalnih stanovnika, a imat će kapacitet za dodatnih 30 osoba tokom jednodnevnih posjeta.

Federico Armenteros, danas sedamdesetogodišnjak, decenijama se zalagao za otvaranje takvog specijalizovanog doma za LGBT osobe. To je pokušavao da učini preko Fondacije “26. decembar”, udruženja čiji je predsjednik i koje je ime dobila po datumu iz 1979. godine. Tog dana je poništen zakon prema kojem su homoseksualne osobe mogle biti zatvarane tokom diktature generala Francisca Franca, od 1939. do 1975. godine.

Armenteros je započeo ovaj projekat podstaknut ličnim iskustvom iz staračkog doma iz kojeg su ga izopštili ostali stanovnici jer je homoseksualac.

“Okrenuli su se protiv mene i vrijeđali me”, rekao je u jednom intervjuu 2011. godine kada je otpočeo kampanju za osnivanje specijalizovanog doma. “Nazivali me nastranim zbog čega sam se užasno osjećao. Moja soba ima dva kreveta, ali niko sa mnom ne želi da dijeli sobu. Usamljen sam, a to je loše”, dodao je tada. Napomenuo je kako “mora biti što nevidljiviji kako ga ne bi primijetili, kao i da mora da provodi što više vremena van doma”.

Osam godina kasnije njegov projekat će zaživjeti. Zgradu će za tu namjenu dati regionalna vlada Madrida, gdje je na vlasti Narodna stranka desnog centra, a Fondacija bi trebalo da se pobrine za njeno preuređenje. Armenteros procjenjuje da će im trebati oko milion eura, što namjeravaju da prikupe kreditom, donacijama kompanija i aktivnostima koje priprema Fondacija.

Ova organizacija će upravljati domom, a nada se i potpisivanju ugovora s regionalnom vladom Madrida, kao i lokalnom gradskom vladom kojom upravlja lijeva koalicija Ahora Madrid (Sada Madrid). Od njih će zatražiti finansijsku podršku za osobe koje neće samostalno moći da plaćaju boravak u domu.

Armenteros napominje kako će to biti prvi dom u Španiji, ali i u svijetu, koji će biti finansiran javnim novcem. Prema njegovoj želji, otvaranje je zakazano za 26. decembar, gotovo 40 godina od ukidanja spomenutog zakona.

“Danas ima osamdesetogodišnjaka koji nikada nisu iskusili slobodu LGBT pokreta jer 2005. godine nije postojao. Potrebno je nešto učiniti kako bi te osobe proživjele svoje posljednje trenutke što dostojanstvenije”, rekao je Armenteros.

Homoseksualni brakovi su u Španiji ozakonjeni 2005. dok je na vlasti bila Španska socijalistička radnička stranka (PSOE). Time je zemlja postala jedna od prvih evropskih država u kojoj su takvi brakovi ozakonjeni. Zemlja se od tada konstantno nalazi visoko na ljestvici država koje štite prava LGBT osoba i po tom pitanju jedna je od najliberalnijih u Evropi.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!