Srbijanske dnevne novine Informer diskriminisale LGBT osobe

31. 07. 2015

informer2015-06bPoverenica za zaštitu ravnopravnosti iz Srbije utvrdila je diskriminaciju LGBT osoba u dva naslova dnevnih novina Informer: „Zaštitnik građana Saša Janković predlaže – Pederima u Srbiji dati pravo da usvajaju decu“, „Šokantan predlog Ombudsmana: Pederi u Srbiji da usvajaju decu?!“

Listu Informer preporučeno da je ubuduće ne objavljuje priloge koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vrijeđa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LGBT populacije kao i da vodi računa da u okviru svojih redovnih poslova i aktivnosti, ne krši zakonske propise o zabrani diskriminacije.

U mišljenju koje je donijeto u postupku povodom pritužbi 13 organizacija civilnog društva i građanke M.D. protiv dnevnih novina Informer, a povodom naslovne strane i teksta koji je objavljen 30. marta 2015, između ostalog se navodi da su ovim tekstom izražene ideje i stavovi koji su uznemirujući i ponižavajući i da se njima vrijeđa dostojanstvo osoba drugačije sekusalne orijentacije od heteroseksualne, odnosno da se odabirom naslova i podnaslova teksta prekršene odrede Zakona o zabrani diskriminacije.

U pritužbi koju je podnijela Koalicija protiv diskriminacije iz Srbije, kojoj su se pridružile i organizacija Kultur Park i građanka M.D., navedeno je da se smatra da je sam naslov diskriminanatoran, kao i oslovljavanje gej muškaraca terminom “pederi“, kao i da je problematično predstaviti „spornim“ one dijelove prve verzije zakona o rodnoj ravnopravnosti koji govore o ravnopravnom tretmanu svakog lica da podnese zahtjev za usvojenje djeteta bez obzira na pol i bračno stanje.

U tekstu povodom koga je pritužba podnijeta navodi se kao skandalozno mogućnost da se izjednači tradicionalna porodica sa gejevima i lezbejkama, te su podnosioci pritužbe istakli da smatraju da ovakvim tekstom Informer doprinosi još većoj socijalnoj distanci prema LGBT osobama, koja je sudeći prema posljednjem istraživanju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Srbije, upravo prema LGBT osobama najveća i iznosi 80%. (80% ispitanih koje ne želi LGBT osobu u svojoj porodici i okruženju)

Zakon o zabrani diskriminacije u Srbiji je donesen 2009. godine i njim se uređuje opšta zabrana diskriminacije i da je između ostalog diskriminacija LGBT osoba na osnovu njihovog ličnog svojstva – seksualne orijentacije – zabranjena članom 12 ovog zakona.

Izvor: labris.org.rs

 

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!