Stonewall Inn dobiva status nacionalnog spomenika za LGBT prava

05. 05. 2016

stonewallslaviIzvor: Crol.hr
Foto: Stonewall Inn / Facebook

Kultni klub iz New Yorka, Stonewall Inn, mjesto na kojem su udareni temelji savremenog pokreta za LGBT prava, postat će prvim nacionalnim spomenikom u čast povijesti gejeva i lezbijki u SAD-u, a prijedlog bi uskoro trebao odobriti predsjednik Barack Obama.

Bit će to veliko nacionalno priznanje svim aktivistima za LGBT prava i njihovoj borbi u zadnjih pola stoljeća, a vijest dolazi baš uoči mjeseca Pridea u SAD-u, piše Fortune.

Od povijesnog prosvjeda u Stonewallu 1969, SAD-u je donio zaštitu protiv diskriminacije, gejevima i lezbijkama je omogućena služba u američkoj vojsci, a bračna jednakost je ozakonjena diljem zemlje. Iz Bijele kuće za sada nisu željeli komentirati vijest.

Legendarni klub iz Ulice Christopher prošle godine je i službeno postao jednom od znamenitosti New Yorka upravo zbog njegovog povijesnog značaja za LGBT povijest.

Obamina administracija razmatra mogućnost da se u prijedlog uvrsti i područje parka Christopher gdje se nalazi i zgrada u kojoj je smješten Stonewall Inn koje je i danas popularno gej okupljalište.

Human Rights Campaign kao i brojne druge organizacije za LGBT prava s oduševljenjem su pozdravili ovaj prijedlog.

Njujorški gej vijećnik, Corey Johnson, koji je predstavnik tog područja, ističe kako je to što je federalna vlada prepoznala značaj ovog mjesta “od izuzetne važnosti”.

“Događaji iz Stonewalla i parka Christopher ključna su poglavlja američke povijesti”, kazao je Johnson.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!