Strip o prvom autovanom gej superheroju mormonu

10. 04. 2015

ab8f690f767d84607bfff3cfe45e8e0c_originalStrip crtač Brian Anderson planira realizirati strip čiji je glavni junak Sam Shepard član Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, ima superherojske moći i homoseksualac je. On je preko Kickstartera započeo da prikuplja sredstva za ovaj projekat i već je sakupio skoro 5.000 dolara.

U stripu će se baviti pitanjima zašto je Sam Shepard odabran, kako će njegova homoseksualnost da utiče na njegovu ulogu božanskog sluge i kako će njegova Crkva da reaguje kada bude čula da je gej osoba odabrana za božju misiju.

Naziv stripa je Stripling Warrior, a Sam Shepard, glavni junak, je autovani, sretni i tek oženjeni gej muškarac kojeg posjećuje anđeo na prvu bračnu noć. Anđeo Abish – rijedak ženski lik iz Knjige Mormona – pozove Sama da bude božja ruka na zemlji. “Zašto je on izabran? Kako njegova homoseksualnost utječe na njegovu ulogu božje sluge? I kako Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana reagira kada saznaju da je homoseksualac na božanskoj misiji? (Ne baš tako dobro)”, piše Anderson objašnjavajući cilj svoje Kickstarter kampanje. Ovaj strip je planiran kao seksi gej priča bez pornografije gdje glavni protagonista neće biti gej samo nominalno, već će njegov ljubavni život zauzimati značajan dio priče zajedno sa borbama, humorom, istraživanjem mitologije mormona i sa, naravno, brojnim super-zlikovcima.

Anderson ovim stripom želi istražiti ideju religije kroz prizmu seksualnosti. “Da li osoba više nije ispravka, dobra ili vrijedna samo zato što je u homoseksualnoj vezi? Ja kažem da nije”, smatra Anderson, koji je i sam gej mormon, te je iz te perspektive htio pokazati da nije manje vrijedan od bilo kojeg drugog člana/ice mormonske crkve ili neke druge crkve. “Ja želim da čitam o autovanom, sretnom, homoseksualnom superheroju koji se ne stidi onoga što jeste. Želite li i vi?”

Mormonsku crkvu je osnovao Joseph Smith, koji je, kako sam navodi, još od svoje mladosti bio često posjećivan od strane anđela Moronija koji su mu saopštavali da pored Jevanđelja postoji i izvjestan “dodatak” pisan na zlatnim pločama. Po njegovim tvrdnjama, on je pronašao te zapise i oni su, u vidu novog otkrovenja, izašli iz štampe 1830. godine.

Ubrzo poslije objavljivanja svoje “Biblije”, Joseph Smith proglašava sebe “modernim” prorokom, ravnim prorocima Starog zavjeta i počinje da okuplja sljedbenike, do vremena svog ubistva (“mučeništva”, u mormonskoj istoriji) koje je počinila razjarena gomila 1844. U to vrijeme imao je bar deset hiljada sljedbenika.

To je veoma kompromitovalo njihovu reputaciju; onda je većina članova odabrala da slijedi Brighama Younga, Smithovog nasljednika, kao “proroka, vidovnjaka i vizionara”. Poslije napornih putovanja mormoni su se naselili na teritoriji države Utah, a Salt Lake City im je postao glavni grad (religiozni centar).

Mormoni su vjerska i kulturna grupa povezana sa mormonizmom, vjerskim pokretom koji je nastao nakon vizije Josepha Smitha u državi New York 1820. Poslije Smithove smrti 1844, mormoni su sledili Brighama Younga na putovanje u oblast koja će kasnije postati teritorija države Utah. Velika većina mormona su danas članovi Crkve Isusa Hrista svetaca posljednjih dana, a manji dio su članovi nezavisnih crkava.

Mormoni su razvili jak osjećaj zajedništva koji proizilazi iz njihove doktrine i istorije. Tokom druge polovine 19. vijeka mnogi mormoni su praktikovali “višečlani brak”, oblik vjerske poligamije.
Mormoni imaju strog zakon čednosti, zahtijevajući uzdržavanje od seksualnih odnosa van braka i strogu vjernost u braku.

Izvor: GayEcho & Kickstarter

Foto: Kickstarter

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!