Strip o transrodnoj heroini na jesen stiže u Ameriku

31. 07. 2016

celis2016-07Izvor i foto: GayEcho

Spiderman i Superman će morati da naprave mjesta na policama za Chalice – transrodnu superjunakinju koja će se na jesen kročiti u svijet stripa.

Chalice će se pojaviti u “Promijenjenima”, seriji priča o grupi otpadnika, među kojima su i jedan kvadriplegičar i lik koji pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, koji uslijed neobičnih okolnosti dobijaju supermoći.

Promenom spola i oblačenjem plašta i minisuknje, Chalice razvija sposobnost da kontroliše kvantnu mehaniku, a stvaranje lika pomogli su pripadnici zajednice transrodnih osoba u Americi.
Iako su prava transrodnih osoba nedavno bila jedna od glavnih tema u američkoj javnosti, tvorac stripa Paul Jenkins kaže da priča o Chalice nema politički kontekst.

“Njena tranzicija je važan dio priče, a sama Chalice je fenomenalna”, rekao je Jenkins Reutersu.

Specijalne korice prvog stripa sa Chalice biće dizajnirane i objavljene u Sjevernoj Karolini, američkoj državi u kojoj prema zakonu transrodne osobe moraju da koriste toalet koji odgovara njihovom spolu po rođenju.

Jenkins kaže da bi junakinja mogla da maše iz zgrade lokalne uprave ili okružena brojnim oznakama za toalet, čime bi se ukazivalo na apsurdnost zakona.

Chalice nije prvi transrodni lik u stripu, ali je prvi koji ima glavnu ulogu. Prije nje su se pojavili Alysia Yeoh u stripu o Batgirl 2013. godine i Svaughn Erin za koju se 1992. u priči Legija superheroja otkriva da je rođena kao muškarac.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!