Sud u Kostariki presudio protiv zabrane istospolnih brakova

11. 08. 2018

Izvor: GayEcho

Vrhovni sud Kostarike presudio je da je zabrana istospolnih brakova u zemlji neustavna i diskriminatorska.

Sud je dao rok zakonodavcima da izmijene važeći zakon u roku od 18 mjeseci.

Predsjednik je rekao da želi da garantuje da se „niko neće suočiti sa diskriminacijom zbog svoje seksualne orijentacije”.

Međutim, mnogi poslanici su evangelisti i snažno se protive istospolnim brakovima.

Sudija Vrhovnog suda, Fernando Castillo, izjavio je da će zabrana automatski prestati da važi za 18 mjeseci, čak i ako zakonodavstvo ništa ne preduzme.

Od ukupno 57 glasova u parlamentu, 14 pripada evangelistima.

Odluka suda je došla i kao odgovor na presudu Suda za ljudska prava iz januara koji je odlučio da istospolni brakovi moraju da budu priznati.

Enrique Sánchez, prvi gej zakonodavac u zemlji, koji je to otvoreno rekao u javnosti, rekao je za AFP da ne vjeruje da će skupština izmijeniti zakon.

On je član Partije građanske akcije, na čelu sa predsjednikom Carlosom Alvaradom, koji je došao na vlast, između ostalog zalažući se za prava LGBT osoba.

Predsjednik Alvarado je bivši rock pjevač i pisac romana, a pobijedio je na predsjedničkim izborima u aprilu ove godine. LGBT prava bila su glavna tema njegove kampanje.

Pobijedio je evangelističkog pastora Fabricija Alvarada, koji je glasao protiv odluke Suda za ljudska prava o istospolnim brakovima.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!