Tajvan: skupovi podrške za bračnu jednakost

24. 11. 2018

Izvor: Libela.org
Foto: Abby Chung / pexels.com

Uoči referenduma o bračnoj jednakosti, oko osamnaest hiljada ljudi okupilo se u Taipeiju 18. novembra u blizini predsjedničke palače, u znak podrške istospolnim parovima. Na Tajvanu će se danas, 24. novembra, održati niz referenduma o LGBT+ pravima, uključujući onaj o bračnoj jednakosti, u svjetlu odluke Ustavnog suda u korist istospolnih brakova.

Događaj je organizirala Tajvanska koalicija za obrazovanje o ravnopravnosti spolova, koja je pozvala okupljene da “zaštite svaku obitelj i omoguće jednako poštovanje za sve”.

Kako prenose mediji, okupljenima su se obratili zastupnica i zastupnik Demokratske progresivne stranke, Yu Mei-nu i Tuan Yi-kang, a na događaju su nastupili glazbenici Amber An, Ailing Tai, Lotus Wang i Takki Wong, te death metal bend Chthonic.

O čemu se uopće radi?

Glasači_ce će 24. novembra glasati na devet različitih referenduma, od kojih se pet odnose na LGBT+ prava.

Referendumska se pitanja odnose na zabranu istospolnih brakova, diskriminaciju istospolnih zajednica, zabranu podučavanja o homoseksualnosti u školama.

Utjecaj američkog anti-gay aktivizma

Misionari_ke iz SAD-a pred referendum su preplavili_e zemlju kako bi lobirali_e protiv LGBT+ prava.

Prema riječima tajvanske aktivistkinje Jennifer Lu, američki_e aktivisti_kinje iz Nacionalne organizacije za brak (National Organisation for Marriage) uzrokovali_e su da se tri anti-LGBTQ pitanja nađu na glasačkom listiću.

Za Human Rights Campaign, Lu je izjavila: “Brian Brown [iz NOM] je ovdje i aktivno radi na jačanju anti-LGBTQ grupa. Njihovi su materijali često kopije istih taktika razmjene poruka i zastrašivanja već raskrinkanih u SAD-u, Irskoj, Australiji i drugdje. Pokušavaju iskoristiti strah da bi podijelili_e društvo, ali njihovo zastrašivanje neće upaliti jer je međusobno poštovanje ukorijenjeno u tajvanskom društvu”.

Na strani ravnopravnosti je “nikad prije viđena grassroots kampanja” koju podržavaju LGBT+ osobe i saveznici_e.

Kompanije u Tajvanu podržavaju bračnu jednakost

Uoči referenduma, 27 tajvanskih i multinacionalnih kompaniji koje djeluju u Tajvanu objavile su izjavu u prilog LGBTQ jednakosti. Multinacionalne potpisnice su Airbnb, Deutsche Bank, The Dow Chemical Company, Ernst & Young (EY), Google, HP, IBM Corporation, JPMorgan Chase & Co., Microsoft i Oracle.

Predstavnici_e Taiwan Tongzhi Hotline Association, LGBT+ grupe članice koalicije za bračnu jednakost, izjavili_e su: “Zahvalni_e smo što ove tajvanske i multinacionalne kompanije jednoglasno podržavaju bračnu jednakost. Te kompanije znaju da postizanje bračne jednakosti u Tajvanu nije samo ispravna stvar, nego je i korisno za poslovanje. Vjerujemo da inkluzija i poštivanje različitosti mogu donijeti sklad i snagu društvu”.

Ty Cobb, direktor HRC Global, rekao je: “Ovo je ključni trenutak za ravnopravnost u regiji, jer će Tajvan prvi u Aziji prepoznati bračnu jednakost. Kako bi se zadržao zamah, sada je više nego ikad važno da se čuje glas razuma i podrška LGBTQ jednakosti”.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!