TOC i TANKA najavljuju Merlinku u Tuzli: Umjetnost i film su odlični resursi za borbu za ljudska prava

08. 02. 2016

plakat_a4_tzPiše: Redakcija
Foto: TOC/TANKA

U Tuzli će se 11. i 12. februara održati još jedno izdanje filmskog festivala Merlinka, koje će ponuditi zanimljiv program. U nastavku donosimo kratki intervju sa TANKA-om i Tuzlanskim otvorenim centrom, organizacijama koje organiziraju festival, kao i više detalja o programu ovog događaja.

LGBT.BA: Ovogodišnji festival Merlinka u Tuzli organizuju udruženo dvije organizacije: TANKA i novoosnovana organizacija Tuzlanski otvoreni centar. Koliko je po vama bitno da organizacije iz istog grada (ali i države) zajedno djeluju?

TANKA/TOC: Jako je bitno da se organizacije međusobno podržavaju, pomažu i sarađuju. Borci_kinje za ljudska prava jedino na taj način, uz veliku dozu solidarnosti, mogu praviti promjene u bosanskohercegovačkom društvu. Potrebna je mreža organizacija koja će puno raditi na kreiranju prostora u kojem se mogu čuti glasovi svih građana_ki. Neophodno je da se ovakve stvari dešavaju, da svi skupa radimo na tome, da bi društvo doživjelo transformaciju i postalo demokratsko društvo.

LGBT.BA: Šta za vas predstavlja organizovanje festivala u Tuzli?

TANKA/TOC: Organizovanje Merlinke u Tuzli je veliki izazov, ali i radost za TOC i TANKA-u. Radujemo se festivalu i nadamo se da će svi_e koji_e dođu uživati.

LGBT.BA: Koliko ovakav jedan kulturni događaj može doprinijeti uvođenju LGBT tema u društveni diskurs i podići vidljivost problema i života LGBT osoba u Tuzli?

TANKA/TOC: Merlinka je za svakoga! Mi se nadamo da će ovogodišnja publika biti raznovrsna i samim tim da ćemo približiti LGBT tematiku svim građanima_kama. Umjetnost i filmski medij su odlični resursi za borbu za ljudska prava. Mi vjerujemo da kroz film materija koja je donekle strana gledaocima_teljicama, postaje vidljivija i lakša za osjetiti. Također, održavanje festivala doprinosi vidiljivosti LGBT osoba, što je nužan korak da bi se postigle ravnopravnost i jednakost. Svi građani_ke imaju pravo da zauzimaju društveni prostor organizirajući sadržaje koji ih interesuju.

LGBT.BA: I šta nam donosi ovogodišnji festival?

TANKA/TOC: Merlinka u Tuzli će se održati 11. i 12. februara, sa otvorenjem u četvrtak u 19 h. Kao prvu aktivnost ovogodišnje Merlinke izabrali smo čitanje dijelova knjige Vjerana Miladinovića Merlinke. Cilj čitanja je da publiku upoznamo sa Merlinkinim životom i povodom za nastanak ovog festivala. Nakon toga slijedi projekcija filma Maska koju živiš u 20 h. Naglašavamo značajan edukativni karakter ovog filma i preporučujemo ga svim gledaocima_teljicama. U petak, 12. februara, projekcije filmova počinju u 17:10 i traju do 21:30, sa kratkom pauzom za osvježenje. Ovogodišnji program festivala u Tuzli uz dobre filmove donosi i dodatne sadžaje. Jedan od tih sadržaja je i panel diskusija koju organizuju Sarajevski otvoreni centar i Tuzlanski otvoreni centar. Tema o kojoj će se razgovarati je LGBT aktivizam u Bosni i Hercegovini. Diskusija će se držati u petak, 12. februara, u 13 h. Nakon projekcije filmova i druženja u Međunarodnoj galeriji portreta “Ismet Mujezinović” očekuje nas dobra zabava u Caffe Galeriji Bunt. Za dobru zabavu pobrinuti će se dvije lokalne DJce, Selma Kešetović i Andrea Tešanović. Dođite da se zabavimo i da Tuzlu učinimo šarenijom!

Više detalja o programu Merlinke u Tuzli možete pogledati na Facebook eventu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!