Turska zabranila Pride u Istanbulu, organizatori ne odustaju

19. 06. 2016

istanbul_fotomonIzvor: Crol.hr
Foto: Istanbul Pride 2015

Vlasti u Istanbulu zabranile su tradicionalnu Povorku ponosa kod trga Taksim koja se trebala održati iduće nedjelje zbog brige za “sigurnost građana i sudionika”. Organizatori su uložili sudsku žalbu i razmišljaju kako će Pride ipak održati čak i ako zabrana ostane na snazi.

Nakon prijetnji ekstremno desničarskih i islamističkih skupina turske vlasti odlučile su zabraniti Istanbul Pride u središtu grada “prvenstveno zbog sigurnosti sudionika”, te su predložili alternativne lokacije, navodi se u priopćenju turskih vlasti, piše ABC News.

Organizatori ne prihvaćaju takvo obrazloženje, jer “vlastima je lakše ograničiti ljudska prava i slobode nego poduzeti mjere protiv onih koji upućuju prijetnje. Od izuzetne nam je važnosti da budemo vidljivi u našim gradovima barem jedan dan godišnje”, naveli su u priopćenju, ne navodeći hoće li prihvatiti dislokaciju manifestacije.

Masakr u Orlandu ohrabrio i turske ekstremiste

“Bojimo se kako su događaji iz Orlanda ohrabrili i ovdašnje islamističke skupine”, kazao je Görkem Ulumeric iz organizacije Istanbul Pridea, piše BuzzFeed.

Stoga su odlučili uložiti sudsku žalbu na ovu odluku, a Ulumeric kaže kako razmišljaju o održavanju Povorke ponosa i ako zabrana ostane na snazi.

U nedjelju, 26. juna, trebala bi se po trinaesti put održati Povorka ponosa u Istanbulu koja se održava od 2003. kada se na njoj okupilo samo 30 sudionika, a od tada je prerasla u najveći godišnji skup LGBT osoba u regiji s desecima tisuća sudionika. No, već prošle godine turske su vlasti, samo sat vremena prije početka, također zabranile Povorku, a policija je suzavcem i vodenim topovima brutalno rastjerala sve okupljene.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!