U Beogradu pokrenuta grupa Dugine porodice

07. 12. 2019

Piše Redakcija portala

Nedavno je u Beogradu pokrenuta neformalna grupa Dugine porodice. Kako navode na svojoj Facebook stranici, dugine porodice su nastale u svijetu bezuslovne ljubavi i tolerancije. Trenutno rade kao neformalna grupa koja je osnovana sa ciljem osnaživanja LGBT+ roditelja, roditelja koji imaju LGBT+ djecu i budućim roditeljima. U planu je transformacija u udruženje građana/ki. Rad organizacije je fokusiran na povećanju vidljivosti Duginih porodica kojim žele da smanje predrasude i stereotipe današnjeg društva. Jedan od osnovnih ciljeva je pružanje psihosocijalne podrške i socijalne zaštite kao i podsticanje LGBT+ osoba na učestvovanje i aktivno djelovanje u svim segmetima društva. Žele da unaprijede položaj i vidljivost LGBT+ porodica u Srbiji.

“Sve zakonske prepreke sa kojima se susrećemo nas teraju da se borimo kako bi sva ljubav koju imamo bila prepoznata i tretirana na pravedan način. Težićemo ka lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj saradnji sa srodnim organizacijama i mrežama kako bi zajedničkim snagama i razmenom iskustava doprineli našoj zajednici.” – ističu u svom opisu.

U Hrvatskoj već godinama djeluje udruženje Dugine obitelji koje okuplja LGBTIQ* parove i pojedince/ke koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informisati o izazovima i lijepim stranama planiranja porodice.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!