U Hrvatskoj dodijeljena prva partnerska skrb

14. 07. 2015

dvijemajkeIzvor i foto: CroL.hr

Nakon donošenja Zakona o životnom partnerstvu, dosad su podnesena dva zahtjeva o partnerskoj skrbi. Kako doznajemo, jedan od ta dva zahtjeva, nekoliko mjeseci nakon podnošenja, riješen je pozitivno.

Riječ je o lezbijskoj obitelji s djetetom iz Zagreba, a u ostvarenju tog prava pomogle su im odvjetnice udruženja Zagreb Pride.

“Jako smo sretni što se Zakon o životnom partnerstvu uredno implementira, pa očekujemo još novih rješenja o partnerskoj skrbi do kraja godine. Ukoliko netko od parova želi pravnu pomoć i zastupanje neka nam se javi. Majkama i njihovom djetetu želimo sve najbolje. Ovo je veliki dan za sve nas. Sada stvari moraju ići samo naprijed, do pune jednakosti”, kazao nam je Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

Posebna rubrika u rodnom listu

Podsjetimo, partnerska skrb je, prema spomenutom zakonu, oblik skrbi za maloljetno dijete koju može pružiti životni partner nakon smrti životnog partnera roditelja djeteta, a iznimno i za života životnog partnera roditelja djeteta, ako drugi roditelj nije poznat ili ako mu je oduzeta roditeljska skrb zbog zlostavljanja djeteta. Zahtjev se podnosi sudu, a sud zatim od Centra za socijalnu skrb zatraži da procijeni obiteljske okolnosti i tada sud donosi odluku.

Partnerska skrb istovjetna je roditeljskom posvojenju ali bez zasnivanja srodstva i upisuje se u posebnu rubriku u rodnom listu. Trenutačno se odlučuje o još jednom zahtjevu za partnersku skrb, a također se radi o lezbijskoj obitelji iz Zagreba.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!