U Hrvatskoj predana ustavna tužba zbog slučaja vjeroučiteljice koja je podučavala da se homoseksualnost ‘protivi naravnom zakonu’

30. 10. 2016

zm_homofobijaIzvor i foto: Crol.hr

Prošlog petka je pred Ustavnim sudom u Hrvatskoj održana konferencija za medije kojom je udruga Kontra prije predaje ustavne tužbe, uz Žensku mrežu i Ženske studije, razvila transparente s porukama vezanim uz slučaj diskriminacije u osnovnoj školi Bartol Kašić u Zagrebu.

Ustavnoj tužbi prethodio je slučaj majki dviju djevojčica, učenica Osnovne škole Bartol Kašić u Zagrebu koje su se obratile medijima, ministarstvu obrazovanja i Kontri 2009. godine, jer je vjeroučiteljica Jelena Ćorić Mudrovčić podučavala djecu da je homoseksualnost bolest, a homoseksualci bolesni.

Udruga Kontra podigla je tužbu na osnovi Zakona o suzbijanju diskriminacije, prvu takvu, još 2009. godine, a zbog sadržaja je zatražen hitan postupak. S obzirom na vremenski dug protok, uložena je tužba i Upravnom sudu koji je presudom tražio hitno donošenje presude, no ona je izostala šest godina do donošenja presude.

Vrhovni sud, koji je odbacio tužbu dva dana pred parlamentarne izbore 2015. godine, je u obrazloženju presude naveo da nije dokazano diskriminacijsko postupanje vjeroučiteljice, jer je zapravo samo “upotrebljavala formulacije iz vjeronaučnog udžbenika ‘S Kristom u život’ u kojima se homoseksualnost ne objašnjava kao izopačenost, nego se navodi da su homoseksualni čini u sebi neuredni, protive se naravnom zakonu i ni u kom slučaju ne mogu biti odobreni”.

zm_ravnopravnost

Međutim, sud je u dokaznom postupku odbio saslušati svjedoke.

U listopadu 2016. godine Vrhovni sud odbacuje reviziju udruge Kontra, zbog čega je sad podnesena ustavna tužba. Na pitanje što očekuje s obzirom na izmijenjene okolnosti na političkoj sceni, koordinatorica Kontre Sanja Juras kazala je kako se nada da će Vrhovni sud razmatrajući tužbu ovaj put uzeti u obzir sve relevantne činjenice za kazneni postupak, no ukoliko presuda bude po istom modelu kao i dosad, sljedeća je instanca Europski sud za ljudska prava.

Predaji ustavne tužbe nazočila je i jedna od majki učenica.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!