U irskom kurikulumu za spolni odgoj uskoro će se naći i LGBT teme

12. 04. 2018

Izvor: CroL.hr
Foto: Facebook / The Blaze

Ministar obrazovanja Republike Irske Richard Bruton ovog je tjedna najavio osuvremenjivanje kurikuluma predmeta “Veze i seksualno obrazovanje” u koji će biti uključene i LGBT teme.

Ovaj predmet u principu odgovara spolnom odgoju u hrvatskom kontekstu. No, za razliku od Hrvata, koji još uvijek percipiraju djecu romantičarski, kao nevina bića koja do 28. godine trčkaraju livadama, u Irskoj djeca od 1990-ih uče o seksualnosti i međusobnim odnosima. Ipak, jedan je odbor irskog parlamenta nedavno upozorio vladu da je program ovog predmeta zastario i da ga je potrebno osuvremeniti. Ministar Bruton pisao je, stoga, Nacionalnom vijeću za kurikulum i ocjenjivanje s molbom da skicira nove smjernice.

Svaki učenik ima pravo na pristup informacijama o seksualnom zdravlju, vezama i seksualnosti

Ministarstvo je istaknulo LGBTQ+ pitanja kao jednu od tema koju prilikom modernizacije kurikuluma treba osobito uzeti u obzir. Druge važne teme jesu pristanak na spolni odnos, društvene mreže, internet i suvremene kontracepcijske metode. Ministar je zatražio i da se povede računa o dosadašnjoj provedbi programa i potporama i prilikama za napredovanje nastavnika s obzirom na to da je “esencijalno da sadržaj predaju nastavnici koji imaju punu podršku i kojima je ugodno predavati i razgovarati s učenicima o seksualnosti i vezama”.

Bruton tvrdi: “Kurikulum RSE-a ispunjava važnu zadaću. Svaki učenik ima pravo na pristup informacijama o seksualnom zdravlju, vezama i seksualnosti, a one u svakoj školi moraju biti predstavljene činjenično. Ova revizija pomoći će u donošenju ispravnih odluka o sadržaju kurikuluma i načinu predavanja. Želim osigurati da kurikulum RSE-a zadovoljava potrebe mladih danas koji su suočeni s nizom problema različitih od onih s kojima su se suočavali mladi 1990-ih.”

Kurikulum će se uskladiti i s mišljenjem roditelja s obzirom na to da je bolja komunikacija između škola i roditelja jedan od ključnih ciljeva Akcijskog plana za obrazovanje kojim si Irska želi priskrbiti titulu zemlje s najboljim obrazovanjem i stručnim osposobljavanjem u Europi. U obzir će biti uzeta i mišljenja svih obrazovnih partnera, rezultati nedavnih istraživanja, društvene i kulturne promjene i postojeće politike i obrazovni materijali, javlja portal Pink News.

Moninne Griffith, izvršna direktorica organizacije mladih BeLonG To, izrazila je oduševljenje revizijom kurikuluma u skladu s potrebama mladih u Irskoj danas, istaknuvši da su informacije o istospolnim vezama, sigurnom seksu i LGBT pitanjima predugo bile dostupne samo u manjem dijelu irskih škola. “Naša LGBTI+ populacija već mnogo godina traži poboljšanje seksualnog obrazovanja.

Nova generacija LGBTI+ mladih dobit će relevantne i realistične informacije o vezama i seksualnosti

Frustrirana je nedostatkom dostupnih informacija i jedva čeka značajna poboljšanja. “Nadamo se da će ova revizija učiniti provedbu RSE-a obaveznom u svim školama i da će škole dobiti poticaj i potporu koja im je potrebna za razgovor o seksualnosti i vezama”, istaknula je Griffith.

BeLonG To već desetljeće tijekom Stand Up LGBTI+ Awerness Weeka unosi razgovor i informacije o seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu i jednakosti u irske učionice. U 2017. godini 43% ustanova drugog stupnja obrazovanja sudjelovalo je u događaju. Stoga se vesele novoj generaciji LGBTI+ mladih koji će dobiti relevantne, realistične informacije o vezama i seksualnosti kako bi bili što bolje opremljeni za stvarni svijet.

Sličnu je reviziju pokrenula i bivša ministrica obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva Justine Greening koja je napustila vladu nakon što ju je premijerka Theresa May htjela premjestiti u drugi resor. Njezin nasljednik Damian Hinds pod pritiskom vjerskih grupa odustao je od uvođenja obaveznog spolnog odgoja u koji su uključena LGBT pitanja u škole.

Irska ima izuzetno progresivne poglede na LGBT prava. Uvedena je bračna jednakost i dopušteno je samoodređenje roda. Leo Varadkar jedan je od malobrojnih gej premijera i pod njegovim je vodstvom Irska na čelu država koje se bore za LGBT prava. Nedavno je Varadkar izjavio kako bi se i LGBT obitelji trebale slaviti kad papa Franjo posjeti Irsku. Papa bi Irsku trebao posjetiti u kolovozu ove godine u sklopu Svjetskog susreta obitelji, sastanku katoličkih aktivista i propovjednika i jednom od ključnih događaja u kalendaru Crkve.

Rasprava se zaoštrila zbog razlika između progresivnih irskih stavova o LGBT pitanjima i službenih stajališta Crkve o istospolnim brakovima. Varadkar je rekao: “Vlada je mišljenja da postoje mnoge vrste obitelji i da bi se sve njezine oblike trebalo slaviti, od tradicionalne nuklearne obitelj gdje je muškarac oženjen za ženu s kojom ima djecu, preko obitelji s jednim roditeljem i obitelji u kojima djecu odgajaju bake i djedovi do obitelji istospolnih parova. Organizatorima ćemo na sastancima dati do znanja da je stav Vlade da bi, u skladu s našom predanosti promicanju osobne slobode i jednakosti pred zakonom, obitelji u svim svojim oblicima trebale biti slavljene.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!