U Novom Sadu od 13. do 17. maja: Prva Novosadska nedelja ponosa i povorka ponosa

27. 04. 2019

Izvor: 021.rs
Foto: Screenshot

Grupa “Izađi” iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prijestolnice Evrope Novi Sad 2019, organizirat će prvu Novosadsku nedelju ponosa, koja je zakazana u sedmici u kojoj se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Aktivnosti tokom Novosadske nedelje ponosa bit će organizovane od ponedjeljka, 13. maja, do petka, 17. maja, u nekoliko javnih prostora u Novom Sadu.

Novosadska nedelja ponosa bit će svečano otvorena u ponedjeljak u plavoj sali Skupštine grada, a u okviru otvaranja održat će se i tribina. Kako za 021 najavljuje koordinator programa javnog zagovaranja grupe “Izađi”, Filip Kocevski, u danima koji prethode samoj povorci ponosa bit će organizirane i mnoge druge aktivnosti.

“Ponedjeljak će obilježiti izložba fotografija ‘Transbalkan’ Aleksandra Crnogorca. Utorak je posvećen mladim pripadnicima LGBTI zajednice i diskusiji u KC Lab. Na istom mjestu bit će puštani filmovi, a bit će priređena i žurka. U srijedu će u društvenom centru ‘Izađi’ biti aktivnosti koje sprovode roditelji LGBTI omladine. U četvrtak nas očekuje predavanje ‘Zašto homoseksualnost i transeksualnost nisu bolest'u kancelariji Opensa u Laze Telečkog, kao i aktivnost ‘Upoznajte Da se zna volontere'”, kaže Kocevski.

Novosadski prajd zakazan je za petak u 12 sati i trajat će do 14 sati, a održat će se na Trgu republike. Uveče će u Firchie Think Tank studiju u Kineskoj četvrti biti organizovana “Drag up” žurka, što je, kako Kocevski kaže, “najveći drag show” koji je organizovan u Novom Sadu.

Kocevski naglašava da je, budući da je u pitanju prvi prajd u Novom Sadu, odlučeno da on bude statičan, odnosno da se održava bez šetnje.

“Najbolje je da budemo na jednom mjestu, da budemo svi zajedno, ali nadam se da ćemo svaki sljedeći put osvajati veći prostor u gradu”, kaže on.

Ciljevi Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda su, tvrdi Kocevski “ukazivanje na položaj LGBTI populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije, podizanje vidljivosti ove ranjive grupe u Novom Sadu, osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI pokreta i aktivista/kinja; osnaživanje mladih LGBTI osoba. Ovom manifestacijom želimo da povećamo razumijevanje i zatražimo podršku većinske populacije za LGBTI osobe, kroz zajedničko učestvovanje u svim aktivnostima. Grupa ‘Izađi’ želi da doprinese izgradnji demokratskog društva u kojem svaki pojedinac i pojedinka mogu uživati ista prava bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet”.

“Ovim događajem želimo zapravo da osnažimo mlade osobe na lokalu i da im pokažemo da postoje i organizacije i ljudi koji se bore za njihova prava”, navodi Kocevski.

On dodaje da su za organizaciju Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda dobili punu podršku Grada Novog Sada, kao i lokalne policije, bez čega organizacija ne bi bila moguća na ovako uspješan način.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!