U ponedjeljak s radom počinje feministička medijska produkcija KRIVA

20. 06. 2014

Screen Shot 2014-06-20 at 11.37.50 AMU ponedjeljak, 23. juna, s radom počinje KRIVA – Feministička Medijska Industrija i nezavisna medijska inicijativa koju je pokrenula mala grupa entuzijastičnih queer feministkinja i feminista.

Ideja za pokretanje nezavisne inicijative Feministička Medijska Industrija proizilazi iz saznanja da je medijski i javni prostor Bosne i Hercegovine visoko diskriminatoran i podešen da funkcionira prema partijarhalnoj normi. Ovo znači da je taj prostor dominiran bijelim muškim diskursom, heteronormativan i isključiv. Sve su druge grupe u ovom prostoru nevidljive ili prikazane prema standardima koje postavlja ova “dominirajuća” grupa.

“Mediji imaju veliku moć kada je u pitanju oblikovanje javnog mnijenja i postavljanje standarda kada je u pitanju “norma”. Također, kako znamo iz teorije, ali i prakse, mediji su jedni od najvećih katalizatora stereotipa i predrasuda prema marginaliziranim i manjinskim grupama u društvu. Stoga, FMP – KRIVA predstavlja ne samo glas koji nedostaje u postojećim komercijalnim patrijarhalnim medijima, nego je također pogon prema rekonstruiranju medijskog i javnog prostora u prostor koji promovira ideje mira, razumijevanja i solidarnosti. FMP – KRIVA otvara prostor marginaliziranim idejama i praksama u društvu: otvoreno govori o seksu, seksualnosti, rodu, kulturi, umjetnosti i marginaliziranim društvenim pokretima i aktivizmu”, navodi se u saopćenju za medije.

Prvi korak u ostvarivanju ove ideje je pokretanje web platforme, koja će tematski objavljivati tekstove autorica i autora (koji nose gore napomenute politike). U planu je i štampanje u vidu magazina.

Ekipa KRIVA-e poziva sve da čitaju, slušaju i gledaju prvi KRIVA sadržaj u ponedjeljak, 23. juna 2014. godine, u 00:00h na www.krivazine.com.

Pogledajte i najavni video!

KRIVAcomingsoon from KRIVA on Vimeo.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!