U prostranstvu ljubavnog odnosa pasivna strana bude tiho i nenametljivo aktivnija i jača

18. 09. 2013

Two-MenZabavila sam se temom aktivnih gej muškaraca sa pasivnim gej muškarcima. Nije mi bilo lako. Ni najmanje mi nije bilo lako to proučiti. Prva stvar koja mi je pala na pamet je da su pasivni gej muškarci na nekom dnu seksualnog lanca. U širem gledanju na homoseksualnost priznala sam sebi da jesu, ma koliko se mi zavaravali. Lezbejke su poželjne i seksi. Ruku na srce, tko ne voli dvije žene u zagrljaju? Većina muškaraca se strahovito uzbudi na te scene u bilo kom konteksu. Nekako je to lakše za svariti. Žene su majke, njegovateljice, brižne, nježne po prirodi i normalno je da se malo i zabave. Šta je sa pasivnim gej muškarcima? Ne znam zaista ni za jednu uvredu koja se odnosi na aktivne muškarce u gej kontekstu. Sve se svede na jadne pasivce. Pa to nije normalno. Kao da su oni krivi što više vole primati nego zadavati. Ali u nekom širem aspektu kao da je to krajnja granica nekog društvenog i seksualnog poniženja. Pa samo pogledajmo uvrede i komentare – Primaš li ga? Voliš li ga? Bi l’ ga malo u guzu? Oš da te naguzim? Bi l’ ga malo u usta? Bi l’ mi ga popušio? Nisam čula nijednom da aktivnog geja nešto posebno hvataju u ovakav sadržaj. Ili sam luda i neupućena?! Pa čak i o usvajanju djece, kod gej parova, mora se deklarirati tko je mama, a tko tata na papiru. Strašno!

Ispada da veza između dva muškaraca u kojem je jedan aktivan, a drugi pasivan, u svojoj srži podrazumijeva da je pasivni muškarac ona nježnija, slabija i manja strana. Dok aktivac sve drži pod kontrolom. Šovinizam na vrhuncu! Samo značenje pasivnosti je letargija, predaja, nesposobnost, slabost i podložnost. Aktivnost znači akcija, superiornost i snaga… Jeste al’ u kurcu!

Bila sam na koktelu u zlatnoj haljini, sa dosta sjaja na očnim kapcima i dugom ispeglanom kosom. Imala sam tonu pudera i uokvirene oči oštrim tušem i dugim trepavicama. Lokala sam i smijala se, pričala površne priče i bacala provjerene šale. Redala sam koktel za koktelom, a onda sam upoznala dvojicu mladića. Robert i Branko. Lijepo su se predstavili i Branko me odmah pitao tko mi je napravio prekrasnu haljinu i jesam li se sama našminkala? Elegantno sam odgovarala i primijetila da su njih dvojica par. Naravno odmah sam se zapitala tko je tu tata? Branko me pitao za haljinu i šminku. On je bio onaj feminizirani gej muškarac.

Ubrzo smo sjeli za stol sa kanapeima i tu sam otvorila bocu votke i soka. Sipala sam nam pune čaše i grabila led da lakše ide. Moja tadašnja djevojka je bila ona koja vodi. Aktivna u našoj vezi, a ja sam je pustila par dana da vidim hoće li išta pametno žena izvesti u toj svojoj aktivnosti i kontroli… Noć je tekla, a ja se raspričala o vezama, problemima i kalupima u društvu. Htjela sam odgovor od Branka o tome kako je biti pasivan u jednoj vezi? Samo je slegnuo ramenima. A Robert je samouvjereno i kurčevito odgovorio: Pa nije mi se do sad žalio. Nisam bila zadovljna odgovorom pa sam nagrnula na piće i druge teme. Kad sam sipala sljedeću turu, ona mi je uhvatila ruku s pitanjem. Je l’ ti dosta? Okrenula sam se, dreknula – žedna sam! Kao u inat i ona je počela lokati. Nije mogla da dopusti da tu budem jača od nje. Branko je pratio moj ritam, a s njim se, nekako, takmičio Robert. Smijala sam se kao luda cijeloj toj predstavi i odmjeravanju snaga. Noć je tekla, a glazba postajala sve glasnija. Otvorila sam treću bocu i donijela leda. Tamo na kauču gdje smo sjedili, ugledala sam nju kako mrtva pijana spava, napola na podu. Ko je jebe, pomislih, sama je tražila. Nastavila sam sa Brankom pričati o modi, krojenju, šminkanju. Robert je otišao da popriča s nekim. Vraćao se stalno i sipao nama, pa onda sebi piće. Salijevala sam u sebe. Branko me idalje pratio. U sljedećoj minuti Robert je bio na podu, Branko je odmah ustao, a za njim i ja. Budali je pozlilo, rekla sam. Odvukli smo ga do WC-a, polila sam ga vodom i opalila mu šamar da dođe sebi. Stajala sam pored kabinek, dok mu je Branko držao glavu da mu ne padne u školjku, a ovaj je povraćao grlom i nosom… Tko je aktivan sada? Gdje je tata? Tko je gazda? Tko odlučuje i zadaje? Robert sa glavom u WC šolji? Ili Branko koji mu drži glavu da se ne napije vode iz te iste šolje? Gdje su sad svi ti pridjevi aktivac, pasivac, primatelj, pošiljatel?’ Gledala sam sa uživanjem nadmoć te situacije i shvatila da sam robovala i vjerovala u ideju pasivnog-aktivnog odnosa. Područje ljubavnog odnosa je tako veliko da nijedan aktivac ne može pokriti sav teren sa svom svojom aktivnošću i sigurno nije dovoljno samo zabiti penis u svog partnera da ga nadjača i pretvori u pasivnu osobu koja ne odlučuje, koja se ne pita i nema ništa pod svojom kontrolom.

U tolikom prostranstvu ljubavnog odnosa pasivna strana bude tiho i nenametljivo aktivnija i jača da u svojoj ulozi, naljepljenoj od strane društva, to rijetko tko primjeti. Čak ni ja nisam primijetila do ove scene.

Robert je došao sebi, izašla sam iz kupatila i krenula prema svojoj dami koja je ležala na podu. Polila sam je vodom i svom snagom ošamarila da se razbudi. Podigla sam je na krevet i naručila taksi. Bila sam toliko pasivno nesposobna da sam je sama digla, otrijeznila i obezbjedila joj prevoz kući… Nisam je vidjela više. Bila sam joj drska te noći, a zapravo sam samo bila žedna votke i soka.

Hainsia Olindi

Pročitajte ostale kolumne Hainsie Olindi:
Ana Karenjina je bila lezbejka
Stranci u vozu
U potrazi za vječnošću
Pedeset nijansi šljive
A šta ako bih ja radije vidjela vašu ženu u riječi goli, druže Tito?
Kad sa Bogom piješ čaj

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!