U Rusiji ubijena Yelena Grigoryeva, aktivistkinja za LGBTIQ prava

25. 07. 2019

Izvor: Libela.org
Foto: Facebook

Istaknuta ruska aktivistkinja za LGBTIQ prava, Yelena Grigoryeva, ubijena je u blizini svog doma u Sankt Peterburgu. Grigoryeva je nasmrt izbodena večer nakon što se njeno ime našlo na web stranici koja je nudila nagrade osobama koje napadaju LGBTIQ aktiviste/kinje.

Njeni prijatelji/ce ističu kako je aktivistkinja u zadnje vrijeme primala prijetnje smrću te bila žrtvom zločina iz mržnje, a sve je to prijavila policiji. Policija nije potvrdila prijetnje smrću.

Portal Fontanka navodi kako je priveden osumnjičeni za ubistvo.

Osim borbe za LGBTIQ prava, Grigoryeva se protivila ruskoj aneksiji Krima, lošem tretmanu zatvorenika/ca i ostalim kršenja ljudskih prava.

U augustu prošle godine nekoliko desetaka LGBTIQ aktivista i aktivistkinja uhapšeno je tokom protesta u Sankt Peterburgu za prava LGBTIQ osoba. Međutim, podsjetimo se kako su ruske vlasti, predvođene Vladimirom Putinom, 2013. godine kriminalizirale LGBTIQ prava i zabranile ‘promicanje homoseksualne propagande’. Kako prenosi The Moscow Times, prema nezavisnoj anketi provedenoj od strane Levada Center u aprilu 2019. godine, 47% ispitanika/ica smatra kako ‘lezbijke i gejevi trebaju imati ista prava kao i svi ostali građani/ke Rusije’.

U januaru 2018. godine, ruski aktivist za ljudska prava Konstantin Sinitsin također je ubijen u blizini doma u Sankt Peterburgu. Policija je tvrdila kako je umro uslijed teških tjelesnih ozlijeda koje je zadobio braneći se od pljačkaša.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!