U Sloveniji od jučer mogući istospolni brakovi

25. 02. 2017

Izvor: N1 Srbija
Foto: REUTERS/Cathal McNaughton

U Sloveniji počinje primjena zakona o partnerskim odnosima, koji istospolnim parovima donosi ravnopravnost po većini pitanja, piše ljubljanski list Delo.

Od jučer istospolni parovi mogu da zaključe brak i da imaju ista prava kao i tradicionalne zajednice između muškaraca i žena, po pitanju socijalne i zdravstvene zaštite, nasljednog i radnog prava, prava na odšete i penzije i drugo.

Jedino pravo koje istospolni parovi neće imati je pravo na vještačku oplodnju i usvajanje djece, navodi Delo. Upravo ova odredba izmijenjena je u odnosu na prijedlog zakona koji nije prošao na referendumu u decembru 2015.

Poslanici su, nakon izmjena koje reflektuju volju stanovništva, zakon koji je jučer stupio na snagu usvojili prije deset mjeseci.

Njime se predviđa da se istospolni partneri smatraju članovima uže porodice, pa kao takvi pored prava imaju i više obaveza, poput obaveze izdržavanja maloljetnog djeteta jednog od partnera.

Aktivisti LGBT organizacija smatraju da je novi zakon korak u pravom smjeru, s obzirom da su do sada partnerstva bila bez ikakve zaštite.

“Novi zakon je korak unaprijed u pravcu izjednačavanja prava istospolnih i raznospolnih brakova, ali on među njima i dalje pravi razlike. Mi ćemo nastaviti da se borimo za izjednačavanje prava, prije svega daljim osvješćivanjem ljudi”, rekla je predstavnica društva Legebitra, Lana Gobec.

Ona je rekla i da LGBT populacija želi da dostigne i širu prihvaćenost lezbejki, gejeva, biseksualca i transrodnih osoba.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!