U susret petoj Bh. povorci ponosa: VOLIM da se ne bojim

12. 06. 2024

Sigurno znate šta se dešava 22. juna u Sarajevu?! Nadamo se da ste spremili/e vaše najbolje šljokičaste i rainbow outfite za petu Bh. povorku ponosa! Mi jesmo, a u nastavku vam donosimo informacije o ovogodišnjem sloganu, ulazu, ruti i kampanji.

PIŠE: Redakcija

Prošlogodišnja povorka ponosa (FOTOGRAFIJA: Armin Durgut)

Tema i slogan

Peta Bh. povorka ponosa bavi se temom nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini, odnosno teži približiti društvu koliko nasilje utječe na svakodnevno življenje slobodnog i autentičnog života LGBTIQ+ osoba. Tema nasilja je, nažalost, uvijek prisutna u kontekstu sigurnosti LGBTIQ+ osoba, a sigurnost i sigurni prostori za zajednicu, ali i svakog pojedinca_ku, su prijeko potrebni kako bi se vodio dostojanstven život. Nasilje ugrožava sigurnost, dovodi do raznih oblika diskriminacije i sužava sigurne (javne i privatne) prostore u kojima bi LGBTIQ+ osobe osjećale komfor i slobodu. Nasilje ostavlja dugotrajne posljedice na osobu i društvo, i te posljedice su vidljive u svim budućim postupcima koje ta osoba ima. Posljedice nasilja se dalje kroz život manifestuju kroz anksioznost, strah, povlačenje, zatvaranje, nepovjerenje, smanjenje kapaciteta i potencijala pojedinaca_ki, te utječe na sve ono što je ta osoba mogla biti da nije kroz život morala vući teret trauma i straha.

Slogan pete bosanskohercegovačke povorke ponosa je VOLIM da se ne bojim. Ovaj slogan govori o ljubavi koja je uvijek jača od straha i nasilja. Uz prisustvo ljubavi i sigurnosti oslobađamo se straha u svakodnevnom životu, te nastojimo živjeti ponosno naše autentične živote u svim njenim sferama. Želimo ovim sloganom poručiti da VOLIMO da se ne bojimo šetnje kroz park sa našim partnerima_cama, druženju i neprešućivanju priča o našim životima, slobode u rodnom izražavanju, slobode i sigurnosti na radnom mjestu, u porodici i institucijama. VOLIMO da se ne bojimo biti ono što jesmo – autentične individue.

Kampanja pete Bh. povorke ponosa

Ovogodišnja kampanja pete Bh. povorke ponosa stavlja u fokus lična iskustva LGBTIQ+ osoba gdje ćete imati priliku kroz video formu čuti LGBTIQ+ osobe koje govore o različitim oblicima nasilja koje su preživjele, posljedicama koje je ono ostavilo na njih, te kako i gdje pronalaze snagu da i dalje ponosno i autentično žive.

Cilj kampanje jeste ukazivati na činjenicu da se LGBTIQ+ osobe i dalje suočavaju sa različitim oblicima nasilja, te doprinijeti društvenom i političkom, javnom i privatnom, smanjenju nasilja nad LGBTIQ+ osobama.

Autorski tim koji je izradio vizuelni identitet čine dizajnerica Una Mazrak i dizajner Ismar Žalica

Vizualno rješenje ovogodišnje teme i slogana predstavlja osnovni iskaz ljubavi: poljubac, kojeg otkriva poderana traka. Jedna od osnovnih ljudskih emocija jeste ljubav, a potreba je iskazati je. Zar i u 2024. godini iz straha moramo sakrivati poljupce?

Pratite Povorkinu kampanju od 17. maja do 22. juna na društvenim mrežama: Facebook I Instagram I TikTok I Youtube

Ulaz, mjesto okupljanja i program

Okupljanje: 16 -18 h
Šetnja: 18-19 h
Program: 19-21 h
Ruta kretanja: Bina kod Historijskog muzeja – Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića – Trg Susan Sontag

Postoje dva ulaza, jedan kod Historijskog muzeja s glavne ulice Zmaja od Bosne, a drugi s Vilsonovog šetališta kod bine.
Ulaz je otvoren od 16 do 18 h, moguće su gužve u saobraćaju, obratite pažnju i krenite na vrijeme.

Pridružite se u borbi protiv nasilja. Za svijet u kojem VOLIMO bez straha!

Izvor: Bh. povorka ponosa

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!