U Tokiju omogućena registracija istospolnog partnerstva

09. 11. 2015

japan2015-09Okrug Šibu u Tokiju postao je prvo mjesto na kome će biti moguće izdavanje “partnerskih certifikata” za istopolne brakove koji su ekvivalent heteroseksualnom braku.

LGBT organizacija Šibuku počela je u četvrtak da izdaje certifikate gej parovima koji imaju preko 20 godina, a ovi parovi potpisuju dokument u kome piše da su u ljubavno-emotivnoj vezi koja se bazira na povjerenju. Iako Japan još uvijek ne smatra “partnerski certifikat” jednakim sa brakom heteroseksualnih parova, službenici tvrde da je projekat nastao da bi podržao gej parove za koje tvrde da su konstantno diskriminisani u svakom aspektu života.

Hiroko Masuhara (37) i Kojiko Higaši (30) bili su prvi par koji je registrovao svoje “partnerstvo”, u dijelu glavnog grada Japana koji je prevashodno poslovni i ekonomski centar, a većina stanovništa nisu Japanci.

– Želim da ljudi budu svjesni da u njihovom okruženju postoje gej parovi. Nadam se da je ovo samo prvi korak u širenju gej brakova Japanom – rekla je Higaši, kojoj je na bračnoj zajednici čestitao gradonačelnik Ken Hasabe.

Šibuka je vodeća organizacija u promovisanju LGBT prava u Japanu, gdje homoseksualne veze ne mogu biti legalno ozvaničene u neku vrstu braka. U martu ove godine Šibuka je postala prva organizacija koja priznaje gej brakove, ali je ovaj potez izazvao oštre reakcije nekih konzervativnijih političara.

Premijer Japana Šinzo Abe jedan je od onih koji je istakao da japanski zakon priznaje brak “samo između parova različitog pola“. Setagaja, još jedna organizacija za zaštitu prava LGBT populacije iz Tokija, takođe je počela da izdaje ovakve certifikate. Ranije ove nedelje “Lajfnet” osiguravajuće društvo počelo je da prihvata istopolne partnere kao korisnike ugovora o životnom osiguranju, dok kompanije mobilnih telefona planiraju da pakete koji podrazumijevaju porodične popuste prošire na gej parove.

Javna podrška pripadnicima LGBT populacije takođe je u porastu. U anketi novina Mainiči Šimbun ove godine 44% ispitanih odgovorilo je da podržava gej brakove, dok 39% je odgovorilo odrično.
Istopolni parovi koji žive u određenim dijelovima Tokija sada mogu da iznajmljuju stanove zajedno i imaju pravo na bolničke posjete kao članovi porodice, iako ovi zakoni nisu još uvijek legalizovani u cijelom Japanu.

– Heteroseksualni parovi se ne razlikuju mnogo od istopolnih. Žalosno je što do sada nismo izborili jednakost, ali se nadam da je taj dan blizu – rekla je Higaši.

Homoseksualci nisu pretjerano kontroverzne pojave u Japanu, gdje su gejevi često poznate ličnosti i TV zvijezde. Ali aktivisti kažu da je zvanično priznavanje pripadnika LGBT populacije u Americi mnogo naprednije od onog u Japanu, gdje je vrhovni sud legalizovao gej brakove širom zemlje još u junu ove godine.

Izvor i foto: GayEcho

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!