U Zagrebu će se u martu održati prvi Balkanski Trans Inter Marš

19. 01. 2019

Piše: Redakcija
Izvor i foto: Trans Mreža Balkan

Trans Mreža Balkan, Trans Aid i Spektra zajedno organiziraju prvi Balkanski Trans Inter Marš čij je održavanje planirano za subotu, 30. mart 2019. godine, u Zagrebu. Ovo će biti historijski događaj, kojem će prethoditi peti po redu Transpozij_um, koji počinje u srijedu, 27. marta, uz pretprogram koji počinje u ponedjeljak, 25. marta. Transpozij_um je od 2014. godine jedini regionalni događaj koji okuplja trans, rodno varijantne i interspolne osobe. Dosad je organiziran u Zagrebu i Podgorici, i svaki put je okupio oko 60 osoba iz regije bivše Jugoslavije i šire.

Organizatori poručuju: “U zemljama našeg regiona jačaju desničarske, fašističke grupe, koje skoro uvijek svoje napade fokusiraju na marginalizovane grupe – žene, trans osobe, Romkinje_e, migrante_kinje, osobe tamnije boje kože, seksualne radnice_ke i mnoge druge. Kako su naše zajednice jedna od glavnih meta fašističkih grupa koje se protive Istanbulskoj konvenciji i rodnoj ravnopravnosti, smatramo da je naročito važno da se Balkanski Trans Inter Marš održi, da ga podrže sve osobe koje smatraju da zaslužujemo živjeti dostojanstveno, a da naša zajednica pošalje snažne poruke otpora svim oblicima opresije. Održavanjem prvog regionalnog Trans Inter Marša želimo da ujedinjeno pošaljemo poruke ponosa i prkosa, bunta protiv polaganja prava na naša tijela, umove i živote. Želimo da pokažemo da naše zajednice iz različitih zemalja stoje zajedno u namjeri da stanemo na kraj napadima na naše ličnosti, na naša tijela i živote, te da je margina mjesto otpora, a ne mjesto kontrole i pokornosti. Naša solidarnost ne prestaje na granicama, govori sve jezike, i mi čvrsto stojimo uz sve osobe čija se ljudska prava i dostojanstvo narušavaju.”

Kako bi se omogućilo da se 30. marta po prvi put ulicama Zagreba maršira za trans i inter prava, u toku je kampanja sakupljanja sredstava, a novac će biti iskorišten kako bi se obezbijedilo prisustvo što većeg broja trans i inter osoba iz regije. Sve osobe koje žele da doprinesu donacijom uplatu mogu izvršiti Trans Mreži Balkan putem PayPala ili bankovnog računa (Primatelj: Trans Mreža Balkan, IBAN: HR4123400091110798192, SWIFT: PBZGHR2X). Za više informacija o ovom događaju, posjetite stranicu Trans Mreže Balkan.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!