Ulična akcija u Sarajevu povodom Međunarodnog Coming out dana: Odobrile mame i odobrile tate

11. 10. 2018
Piše: Redakcija
Redakcija portala LGBTI.ba je dobila fotografije sa ulične akcije koju je sinoć u Sarajevu, povodom Međunarodnog Coming Out dana, uradila grupa LGBTI osoba. Kako navode u mailu, željeli/e su da, prije svega, poruče svojim roditeljima i porodici da mogu podržati svoju djecu bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Na kreativan način su se poigrali sa poljupcima istospolnih parova i porukama “Odobrile mame” i “odobrile tate”.
LGBTI osobe se još uvijek bore protiv predrasuda i sterotipa koji postoje, a nažalost i njihove porodice nisu izolovane od istih. Nerijetko se susreću sa problemima neprihvatanja od strane porodice. Ovom akcijom je grupa LGBTI osoba željela grafitima skrenuti pažnju na to da bi trebalo da je uredu da uredu da njihove porodice podrže svoju djecu/braće/sestre.
Poljubac LGBTI parova u javnom prostoru u našem društvu nije nezamisliv, ali svakako sa sobom nosi i određene rizike. Ovom akcijom su anonimni aktivisti i aktivistkinje željeli/e da skrenu pažnju i LGBTI osobama da je uredu pomjerati granice i boriti se za dostojansven i autentičan život. Ukoliko svakodnevno na ulicama možete da vidite strejt parove da se ljube, zašto ne bi bilo uredu vidjeti i istospolne parove, jer u konačnici, ljubav je ljubav.
U nastavku pogledajte malu fotogaleriju!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!