UN uklanja transrodnost sa popisa mentalnih oboljenja

03. 08. 2016

2e227590c16a8e5f0e9dfbc35e357985_XLIzvor i foto: Voxfeminae

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja je UN-ova agencija javnog zdravstva, nakon punih 25 godina obnovit će kategorizaciju mentalnih bolesti te će od 2018. godine ukloniti transrodnost s popisa mentalnih bolesti.

Vijest je objavljena prošlog tjedna paralelno s istraživanjem objavljenim u The Lancet Psychiatry koje je potvrdilo da transrodni identitet ne bi trebao biti tretiran kao mentalno oboljenje.

“Stigmatizacija koja je vezana uz mentalna oboljenja, ali i transrodni identitet, doprinijela je neizvjesnom pravnom statusu, kršenju ljudskih prava i postavljanju barijera prilikom pružanja odgovarajuće zdravstvene skrbi transrodnim osobama”, izjavio je Geoffrey Reed, voditelj istraživanja na Meksičkom nacionalnom autonomnom sveučilištu. “Definiranje transrodnosti kao mentalnog poremećaja često dovodi do uskraćivanja prava transrodnih osoba na zdravstvene usluge, a ujedno stvara percepciju da trebaju biti podvrgnute i terapijama psihijatrijskih stručnjaka.”

Nova klasifikacija pomogla bi u smanjenju ograničenja vezanih uz pristup nužnoj zdravstvenoj skrbi transrodnim osobama, a Reed kaže kako u organizacijskim redovima WHO-a ne postoji opozicija koja se protivi ovoj odluci.

Istraživanje koje je provedeno na 250 transrodnih osoba između 18 i 65 godina starosti ustvrdilo je da se, suprotno uvriježenom mišljenju, transrodne osobe puno češće suočavaju sa stresom uzrokovanim odbacivanjem i predrasudama koje dolaze iz njihove okoline nego što je to slučaj sa njihovim negativnim emocijama vezanim uz transrodni identitet.

“Rezultati istraživanja potvrdili su našu ideju da su problemi i disfunkcionalnost s kojima se suočavaju transrodne osobe uzrokovani stigmatizacijom i maltretiranjem, a ne integralnim aspektima transrodnog identiteta”, kazala je Rebeca Robles, voditeljica istraživanja na Meksičkom nacionalnom psihijatrijskom institutu.

Znanstvenici/e uključeni/e u istraživanje izjavili/e su kako je za idući korak u reviziji Internacionalne klasifikacije bolesti ovakvo istraživanje potrebno provesti u različitim državama kako bi se rezultati dodatno potvrdili.

“Postotak iskustava vezanih uz socijalno neprihvaćanje i nasilje spram transrodnih osoba vrlo je visok, a posebno zabrinjava učestalost takvog ponašanja unutar njihovog kruga obitelji”, kaže Robles.

Zbog prepreka s kojima bi se susretale u medicinskim procesima promjene spola, transrodne osobe neće biti potpuno maknute s popisa dijagnoza WHO-a, već će biti ‘premještene’ u kategoriju dijagnoza povezanih sa seksualnim zdravljem.

Iako nova klasifikacija neće preko noći promijeniti negativne stavove spram transrodnih osoba, pomoći će u dugoročnoj borbi za prava transrodnih osoba.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!