Upoznajte kraljice večernjeg programa DRAGram festivala u Zagrebu!

dekadanceIzvor i foto: Voxfeminae.net, 1 & 2

Večernji program DRAGram festivala 2014., koji se održava unutar Pogona Jedinstvo 18. oktobra, ponudit će šaroliku selekciju drag performerica koje će svojim izvedbama prikazati samo dio slojevitosti i raznolikost draga kao izvedbene grane.

Voxfeminae donosi tekst o line-upu večernjeg programa festivala, kojeg čine performerice iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske, te svakodnevno updejtuje vijesti novim biografijama.

DEKADENCA

“Smatram da je drag u nekom smislu politički aktivna umjetnička forma. Za mene sigurno, jer smatram da je rod zastarjeli društveni konstrukt, čijoj daljnjoj dekonstrukciji kao drag performer mogu doprinijeti.”

Dekadenca je produkt velike ljubavi prema sceni, mjuziklu, brodvejskim i holivudskim divama koje su “veće od života” i koje zahvaljujući svojoj veličini opstaju usprkos prolaznosti vremena. Njeno ime dolazi iz mjuzikla Cabaret i lika Sally Bowles koja često ponavlja frazu “Divine decadence!”. Ista je također suptilna posveta drag performeru Divine, koji je bio krupnija dama sa stavom, stilom i obrvama. Svojim će nastupom pokazati kako je drag forma umjetnosti koja obuhvaća scenski pokret, glumu, slikanje i pjevanje.

SONJA SAJZOR

“Sjećam se spota grupe Scissor Sisters za pjesmu Kiss You Off i Ane Matronic kojoj su vizažisti lice prekrili cirkonima. U to je vrijeme moja mama u smeće bacila hrpu šminke kojoj je prošao rok trajanja. Ja sam je, naravno, ukrala i svake se večeri zaključavala u kupaonicu i pokušavala se našminkati kao ona.”

Sonja Sajzor osebujna je kraljica koja svoju kreativnost kanalizira kroz fotografiju, film, šminku, kostime i performans. Drag opisuje kao objedinjenje različitih umjetničkih formi u jednu te smatra kako je to čini fokusiranijom i produktivnijom. Kao inspiraciju navodi mnoge snažne žene iz svijeta umjetnosti kao što su Siouxie Sioux, Roisin Murphy, Björk i Nina Hagen. Kaže kako je drag čini sretnom, te da joj se čini kao da drag, one koji ga prate, također čini sretnijima. Nedavno se pojavila u spotu Frau Casio i MKDSL U tvojoj glavi.

”Samo želim da svi budemo nasmijaniji, želim rozim šećerom zasladiti gorke momente i učiniti ljude malo sretnijima, počevši od sebe same.”

GALAXY DIVA

galaxy diva“S 14 godina sam prvi put otkrila drag. Oduvijek me privlačila cijela priča koja postoji iza uređivanja, šminkanja, šljokica i glamura. Isto tako, diva se ne postaje preko noći, tako da sam morala puno učiti i vježbati kako bih postala ono što sam danas.”

Galaxy Diva ponosi se činjenicom da je nepredvidiva te da ju ta ista nepredvidivost čini unikatnom performericom: publika nikada ne zna što očekivati. Svojim je trudom i voljom pronašla mjesta na kojima će nastupati i povezivati se s publikom. Scenski nastupi za nju su odrednica drag performansa. Galaxy je jedna od rijetkih hrvatskih kraljica koja se s ponosom i entuzijazmom pojavljivala u medijima i govorila o svojoj umjetnosti.

ANNA TOXXINA

annatoxinaIme Anna Toxxina dolazi od jednog od najjačih neurotoksina – Annatoxin A, strukturno sličnog kokainu. Kao i pogled na Annine performanse, taj otrov brzo djeluje te prilikom konzumacije može prouzročiti nekontrolirano trzanje i prestanak disanja.

Anna Toxxina, samoprozvana “One WoMan Band”, mlada je nada slovenske drag scene. Taj nadimak dala si je sama jer kaže kako je do sada sve morala sama i napraviti: od učenja tehnika šminkanja do dizajniranja kostima za nastup. Njen se lik razvijao kao svojevrsna terapija od monotone i često zamorne svakodnevice kroz interes za šminku, modu i nastupe. Svoj stil opisuje kao elegantan sa izraženim utjecajem camp estetike, ali istovremeno blago kaotičan zbog uporabe različitih rekvizita tijekom nastupa.

Anna će uskoro navršiti prvu godinu drag života. Usprkos tome što je opasna po život, jako je ljubazna, nasmijana, principijelna, aktivistica za prava LGBT osoba, posebno onih koji žive s HIV-om, malo smotana i dobre volje, ali uvijek spremna zle ljude staviti na svoje mjesto otrovnim jezikom… i kloroformom.

ALASKA THUNDERFUCK 5000

U martu 1966. neidentificirani leteći objekt srušio se u centralnoj regiji Aljaske. Službenici vlade SAD-a uspjeli su spasiti svega jedno biće iz olupine: visoko radioaktivnog i izrazito deformiranog izvanzemaljca s planeta Glamtron koja se planetu predstavila kao Alaska Thunderfuck 5000. Opasna poput crne rupe, Alaska je već desetljećima u bijegu pred istražiteljima paranormalnog koji ju u civilu, poput groupie djevojaka, prate na turneji i partijaju s njom dugo u noć.

Alaska Thunderfuck 5000 drag kćer je Jer Ber Jones, umjetnice i pionirke tranimal drag izričaja koji potječe iz Los Angelesa a inspiraciju crpi iz netradicionalnih ikona poput Leigha Boweryja i Cockettes. Alaskino ime derivirano je od Alaskan Thunderfuck, sorte marihuane. Kao svoje uzore Alaska navodi Divine, Britney Spears i Marilyn Monroe. Ova drag performerica i pjevačica publici je možda najpoznatija kao natjecateljica i finalistica pete sezone reality showa RuPaul’s Drag Race.

ROXANNE SPEARS

roxannespears“Na sebe sam uvijek gledao kao performera koji voli scenski nastup, a drag je svakako nadogradnja na to i prilika da radim nešto drugačije. Mislim da je predivna stvar kada imaš priliku na nekoliko sati postati netko drugi, učiniti svoj alter ego stvarnim likom, ili pak stvarnom karikaturom, svejedno.”

Roxanne Spears je u drag performansu završila sasvim slučajno kada joj se pružila prilika za dodatnom zaradom u jednom zagrebačkom klubu. Iako oduvijek fascinirana samim pojmom draga, nikada nije bila fan samog procesa transformacije. Prvi nastup je promijenio taj stav. Kao najveću muzu navodi Britney Spears kojoj je posvetila svoje prve nastupe. Roxanne će nam nastupom na festivalu pokazati kako kreće u novom smjeru te da može dati puno više.

KIM & DAVID I CYBER MCTWINK

Kim & David i Cyber McTwink dolaze iz različitih zemalja, različitih su identiteta i mašta. Njihov je prvi susret sa svijetom draga bio Drag Queer Show kojeg je održao Radical Queer Affinity Collective u Budimpešti. Tamo su spoznali osnažujući potencijal u eksploziji rode binarnosti kroz drag queer performanse. Njihove su mašte gurnute u nove mogućnosti.

“Linije koje pratimo svojim performativnim istraživanjima padaju izvan binarnosti muškog i ženskog. Radije su ukorijenjeni u iznenađenju, izlaganju, znatiželji, kinetičkom odgovoru i intersekcijama naših postojanja u svijetu. Igramo se, želimo, stvaramo, griješimo, sjajimo.” Više o radionici koju će na DRAGram festivalu održati Kim & David te Cyber McTwink, kao i upute za prijavu, pronađite ovdje.

 

Drag Queer Show and Party from RadicalQueerAffinityCollective on Vimeo.

ILLUDSHONE

illudshoneIlludShone osebujni su performeri koji svoj dom nalaze u tijelu jedne osobe kao objedinjenje drag kinga i drag queen. Karijeru kao drag king započinju 2004. godine pod imenom Gustavo Langnokka. Njihova radionca drag kinganja odgovorna je za početak karijera mnogih aktivnih drag king performera u Italiji. Nakon perioda refleksije nad nastupima i performerskim praksama nastavljaju svoju aktivnost pod imenom IlludShone, koje objedinjuje njihovu king i queen stranu, u svrhu stvaranja jedinstvenog drag queer identiteta.

BELONA

belona23“Lik Belone ekstenzija je moje osobnosti zato što mi daje veliku dozu feminiziranosti, ali i borbenosti i nadahnuća za izvedbu. Tako reći, moja muza za scenski nastup.”

Ova eksplozivna kraljica svojim pokretima skida kape, šešire, perike i svu silu ostalih pokrivala s glava nedužnih promatrača. Od kada zna za sebe, unutar video igara, filmova, knjiga i stripova pronalazi snažne ženske likove koji joj postaju modeli po kojima kroji svoj izgled i nastupe.

“Za mene je drag vrsta umjetnosti. Način da interpretiramo žene, čudovišta koja imaju dozu feminizma u sebi, više ekstenzije žena poput božica, anđela, žene koje se nalaze u video igrama gdje obavljaju stvari koje su takozvani ‘muški poslovi’. Nošenje i rukovanje oružjem, tučnjava, uglavnom uživanje u nečem neobičnom i ne toliko svakodnevnom. Tu nema nekakvog seksualnog načina isticanja. Mogućnost da nekoga privučeš na seksualni način u tomu je velika, jer postoje osobe koje to privlači. No, to je onda vrsta seksualnosti. Drag je samo umjetnost i to performativna. U istu razinu možete staviti kiparstvo, slikarstvo, dizajn…”

Jednako snažan izvor inspiracije su joj grčka i rimska mitologija od kuda dolazi i njeno ime, Belona – rimska božica rata.

“Drag mi daje dodatno samopouzdanje, jačinu, novi način razmišljanja. Život je težak i prošao sam puno toga od neprihvaćanja roditelja, prijatelja, braće, sestara, profesora, osoba koje su išle sa mnom u osnovnu i srednju. No, zapravo puno se toga nauči kroz život, pogotovo kroz neki alter ego koji stvoriš. Belona je moj alter ego i ponekad je dobro biti ona, zato što je po karakteru puno jača i hrabrija od mene kao originalne osobe koja ju je stvorila. Zato oko svih odluka koje se tiču emotivne razine konzultiram se s njom, odnosno uvijek se pitam što bi ona napravila.”

U nastupu Belona kombinira gimnastiku – špage, back flipove, mostove, neke od pokreta mažoretkinja – jako senzualne pokrete i stil plesa osamdesetih. Glazbu za nastupe pronalazi u sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća te će sigurno razigrati publiku na poznate ritmove.

DREWLEE LIPS

drewleelips23Drewlee Lips Ruskinja je hrvatske genetske strukture. Istu pripisuje velikoj količini tragova DNK hrvatskih mladića koji su u njoj pronađeni. Drewlee Lips označava kraj drag puberteta i početak zrelosti. Ime Drewlee Lips dolazi od toga jer sline za njom. Ona je fish, ona je vaša next door stupid babe koja se upravo bacila na organsku hranu, i vrlo vjerojatno na vašeg frajera. Drewlee je seks, ali onaj pomalo histerično sretan seks, neozbiljan, zabavan i totalno kinky.

“Drag je sve što ne mogu biti, odnosno što mi je društvo pokušalo nametnuti kao nedostižno ili nerealno. Oslobađa me i Drewlee me upotpunjuje. Ona je erotika par excellance. Ne bih rekao da nas je dvoje u glavi, već samo da je drag produžetak mog bića. Performans je nužan jer je Drewlee potisnuta duboko u meni, pa su shodno tome performansi moji kontinuirani preporodi. Vjerujem da time ostajem ‘zdrav’.”

Visoka je 178 centimetara, kako se opisuje, farbana plavuša, ali rođena za farbanje. Više puta privedena i osuđivana zbog konzumacije Maybelline rumenila, Mac Illusion kompaktnog pudera i ostalih pudrastih tvari. Kaže da je najviše inspiriraju Regina George, Josipa Lisac i njezina mama.

“Žene su poseban i veliki dio mog malog života, potrebne su mi i uvijek ih idealiziram – dok ne shvatim, kod nekih, neke ne tako idealne stvari, no koje me nakon nekog vremena također oduševe, jer tko bi htio da su sve žene dobre, poslušne mimoze? Žensku potencijalnu hladnoću, manipulativnost i opasnu zavodljivost našao sam u Regini George, u Josipi Lisac sam našao čudaka, glasnog čudaka, našao sam sebe, našao sam divu, a majku volim. Majka je ona prava, istina o ženi koju želim silno otkriti i to činim svakim danom malo po malo. Vjerojatno neću nikada u potpunosti, ali istina upravo leži u tajnovitosti.”

Drewlee je kraljica s dvije adrese: jednom u Parizu, a drugom u Zagrebu. Za naše performice kaže da su manje plaćene za show koji rade, ali imaju više šarma.

Njezin herstory, odnosno fiktivna priča koja stoji iza karaktera glasi – nekadašnja kraljica slavenskog bijelog roblja ponovo se vraća na ove prostore kako bi svojim nastupima zavela što je moguće više mladića i djevojaka, te ponovo oživjela svoje bivše carstvo trgovine seksom.

PEARL

pearl43Pearl je kao drag alter-ego nastao prije tri godine, a glavna inspiracija za lik su vlastita kreativnost, mašta te razni filmovi i serije koje je gledala kao mlada. Fantazija i SF način su joj bijega iz ovog svijeta, jer joj pomažu da manje razmišlja i koncentrira se samo na sliku i zvuk. Među favorite ubraja Peti element Luca Bessona.

“Za mene je drag peti element, spoj muškarca i žene u kojemu se nalaze najdublje stvari, kako u mislima, tako i u tijelu.”

Pearl je sjajan biser drag scene u nastajanju, kao što govori i njeno ime. Za sebe kaže da se najbolje osjeća u 19 centimetara visokim petama jer na taj način može pokazati svoje noge na kojima joj mogu zavidjeti mnogi supermodeli.

“Moji su performansi senzualni pokret, pokazivanje osjećaja na licu, zavođenje publike. Sama odjeća za nastupe mora biti spektakularna – ne mogu se pojavit u bilo čemu. Neću nikada nastupati dva puta u istom kostimu, niti ću u istoj večeri imati isti kostim, svaki puta drugi.”

Pearl je stvorena kako bi pokazala svu svoju senzualnost, gracioznost, otmjenost te osjećaj za stil i estetiku.

“Skupljao sam puno poludragog kamenja i uvijek mi je bio najdraži biser. Uvijek sam htio naći biser, ali nikad nisam uspio, pa sam stvorio od sebe jedan biser.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!