Uprkos zakonima, u Hrvatskoj se krše ljudska prava LGBTI osoba

Uprkos pravomoćnoj presudi Upravnog suda da Ivo Šegota i Mladen Kožić, životni partneri koji žele postati udomitelji, imaju potpuno pravo u svojoj namjeri i kako ne bi smjeli biti diskriminisani u tom postupku, nadležni Centar za socijalnu skrb Zagreb oglušio se na presudu suda i ponovno odbacio zahtjev.

Naime, spomenuti Centar u svojoj se odbijenici od 17. siječnja poziva na Zakon o udomiteljstvu “u kojem udomitelj i njegov životni partner nisu određeni”, odnosno “Zakon ne poznaje i ne navodi termin životnog partnerstva”.

Odvjetnica Zrinka Bojanić, suradnica udruge Dugine obitelji upozorava da ovakvo nepoštivanje presude Upravnog suda od strane Centra izaziva veliku pravnu nesigurnost i zapravo nanosi štetu LGBTI građanima koje štiti čitav niz hrvatskih zakona kao i europska sudska praksa.

“Presuda je jasno naložila Centru da meritorno odluči o zahtjevu tužitelja, no to tijelo je takav zahtjev ponovo odbacilo, suprotno presudi, ne želeći se uopće upuštati u odlučivanje o njihovom zahtjevu za udomljenje podnesenom još 2017. godine. Ako ovaj predmet dođe do Europskog suda za ljudska prava, velike su šanse da će Hrvatska ponovo dočekati da ju se prisili da poštuje sve svoje građane jednako i da im da jednaka prava pod jednakim uvjetima”, upozorava.

Institucije u ovoj državi ne poštuju vladavinu prava

U Duginim obiteljima ovakvu odluku smatraju skandaloznom, bezobzirnom i nezakonitom.

“Ova situacija već postaje nevjerojatna. Upravni sud je svima nama koji vjerujemo u ravnopravnost i poštivanje ljudskih prava nedavno unio tračak nade da postoji bolja budućnost za naše društvo”, komentirao je koordinator udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović koji se pita kako bi, primjerice, izgledalo da Centar za socijalnu skrb odluči protivno odluci suda, i dopusti roditelju koji je zlostavljao dijete pristup ili podatke o djetetu?”

”Centar nije ispravno primijenio zakonske odredbe Republike Hrvatske, a kad su po tome bili ispravljeni od strane nadležnog suda, koji je donio odluku koja je obvezujuća, oni su presudu suda interpretirali kao mišljenje” koje nije obvezujuće, i time odbili ispraviti vlastito pogrešno tumačenje zakona”.

Dodaje kako su političarima puna usta hvale za našu državu jer ona trenutačno predsjeda Vijećem Europske unije, kako je to velika čast za sve nas, kako možemo biti ponosni na Hrvatsku, kako je to dokaz da stojimo rame uz rame s ostalim zemljama EU:

“Nije prošlo ni mjesec dana od početka tog famoznog predsjedanja, i već imamo bezbroj primjera gdje sve to pada u vodu. Mi smatramo da je ovo najgori primjer dosad jer pokazuje da institucije u ovoj državi ne poštuju vladavinu prava i presude sudova, nešto što je nezamislivo u zemljama poput Njemačke, Belgije ili Francuske.”

Mogu se žaliti i opet ići na sud

Kožić i Šegota mogu se žaliti Ministarstvu demografije na odluku Centra, a ukoliko ono ne uvaži žalbu, ići će ponovo na Upravni sud i tražiti od suda da samostalno donese odluku.

Sudeći po prvoj presudi Upravnog suda. oni u potpunosti imaju pravo postati potencijalni udomitelji, no pravni stručnjaci upozoravaju na problematičnost situacije koju prošlosedmična odluka Centra donosi.

”Ako ovaj predmet dođe do Europskog suda za ljudska prava, velike su šanse da će Hrvatska ponovo dočekati da ju se prisili da poštuje sve svoje građane jednako i da im da jednaka prava pod jednakim uvjetima”.

Konkretno, kad su prvi put odbijeni, Centar nije ispravno primijenio zakonske odredbe Republike Hrvatske, a kad su po tome bili ispravljeni od strane nadležnog suda, koji je donio odluku koja je obvezujuća, oni su presudu suda interpretirali kao mišljenje koje nije obvezujuće, i time odbili ispraviti vlastito pogrešno tumačenje zakona.

Nadležno ministarstvo “nema službene informacije” i “nije upoznato sa sadržajem rješenja”

Na sve je reagirala i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja ističe da se državne institucije trebaju pridržavati sudskih odluka te da stranke imaju na raspolaganju žalbeni postupak unutar kojeg mogu ustrajati na ostvarivanju svojih zahtjeva.

Podsjeća da je aktivno svojim primjedbama sudjelovala u raspravi oko novog Zakona o udomiteljstvu (tijekom 2018.) i predlagatelju zakona ukazivala na to da su iz definicije udomiteljske obitelji u potpunosti izostavljeni životni partneri i neformalni životni partneri te da se radi o nepovoljnijem postupanju uvjetovanom spolnom orijentacijom što nije u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Kao što je navela i koncem prošle godine, Pravobraniteljica je istaknula da Osim toga, čl,. 65 Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola propisuje da je položaj životnih partnera u sustavu socijalne skrbi dopušteno mijenjati posebnim zakonom o socijalnoj skrbi, poštujući jamstvo zabrane nepovoljnijeg postupanja prema životnim partnerima glede obveza, prava, i usluga koje se odnose na sustav socijalne skrbi, od onog koje je pruženo bračnim zajednicama.

”Smatramo da je ovo najgori primjer dosad jer pokazuje da institucije u ovoj državi ne poštuju vladavinu prava i presude sudova, nešto što je nezamislivo u zemljama poput Njemačke, Belgije ili Francuske”.

Zakon o udomiteljstvu je izglasan (7. decembra 2018.) ali pritom nisu bili prihvaćeni amandmani koji su (u skladu s preporukom Pravobraniteljice) predlagali uključivanje formalnih i neformalnih životnih partnera u definiciju udomiteljske obitelji. Ova stajališta Pravobraniteljice koristio je i odvjetnički ured koji je zastupao tužitelja u ovom predmetu prilikom osporavanja odluka Centra za socijalnu skrb i Ministarstva.

Crol.hr je o ovom slučaju poslao upit i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz kojeg su odgovorili kako su “presudu Upravnog suda proslijedili na nadležno postupanje Centru za socijalnu skrb” te da “nemaju službene informacije da je CZSS donio rješenje i nisu upoznati sa sadržajem rješenja”. Dodaju još kako “MDOMSP ne može komentirati nadležno postupanje CZSS”.

Izvor: Crol.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!