Uspješno održan 18. Zagreb Pride

09. 06. 2019

Izvor: Crol.hr
Foto: Daniel Martinović, HINA/Tomislav Pavlek

Zagrebačka Povorka ponosa ove je subote postala punoljetna i još jednom se vidjelo koliki je put pređen od krvave subote u junu 2002. godine, kad je prva povorka bila okružena kordonima policije i gomilama krvožednih napadača, a u svijet su iz Zagreba bile poslane šokantne slike nasilja. Ali ove je subote, opet, nekoliko hiljada ljudi mirno prošlo od Rooseveltova trga do Parka Ribnjak, a Zagreb ih je, kao i prethodnih godina, dočekao raširenih ruku.

Povorka, ove godine pod sloganom “Osamnaest ponosnih godina” krenula je nešto prije 16:00 nakon okupljanja pred Mimarom i prošla Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom i Šoštarićevom ulicom do parka Ribnjak, gdje je završila javnim skupom i koncertom Le Zbora.

“Poruka ove punoljetne Povorke ponosa jest da smo tu, da ovo nije samo ‘faza’, dio smo hrvatskog društva, ne idemo nikamo i želimo punu ravnopravnost”, rekla je programska koordinatorica Zagreb Pridea, Doria Jukić.

Ističe kako je danas, u usporedbi s 2002. godinom, vidljiva brojnija i snažnija podrška, kaže i da je svakodnevnica LGBT osoba u Hrvatskoj i dalje ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom, te da je vidljiva na radnim mjestima, ulicama, u školama i ustanovama.

“Moramo poslati poruku da ne pristajemo da naša svakodnevnica bude ispunjena nasiljem i tražimo od nadležnih institucija, Vlade, Sabora i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da jasno ustanu i kažu da nasilje nad LGBT osobama nije uredu”, poručila je Jukić.

Iz Zagreb Pridea su izrazili ponos što danas mladi odrastaju u društvu u kojem je upravo Povorka ponosa najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj, te su poručili da su mladi glasniji, hrabriji i vidljiviji u borbi za zauzimanjem novih ulica i sigurnih prostora za sve.

“Mi smo tu da im damo prostor i pokažemo da je nas koji se se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije”, poručili su.

I doista, trend “pomlađivanja“ Povorke ponosa ove je godine bio možda još izraženiji no ranije, a hoće li on iznjedriti novu generaciju aktivistkinja i aktivista koja će se suprotstaviti glasovima što ih žele vratiti “u ormare”, tek će se vidjeti.

Dotad, ne zaboravimo da se Prajd živi svaki dan.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!