Prvim LGBTQ teniskim turnirom započela kandidatura Beograda za Euro Pride 2022

10. 06. 2019

Izvor: Crol.hr

Pod sloganom #beapartofhistory početkom juna je u Beogradu na terenima teniskog kluba Partizan odigran Belgrade PlayOut Open 2019, prvi teniski turnir socijalnog karaktera namijenjen LGBTQ+ populaciji na Balkanu i jugoistočnoj Evropi.

Na turniru koji je trajao od 31. maja do 2. juna sudjelovalo je 85 rekreativnih tenisača iz cijelog svijeta, sveukupno 27 različitih nacionalnosti, a velika je većina njih prvi put posjetila Beograd. Turnir je organiziran ispred neprofitnog sportskog teniskog društva Big Point e.V. iz Berlina, a pod okriljem svjetskog gej i lezbijskog teniskog saveza GLTA. Godišnje se organizira oko 40 turnira u Americi, 30 u Evropi i 10 u Aziji i Australiji.

Dodatnu dimenziju turniru dala je činjenica da su ga organizirala trojica prijatelja koji su se upoznali na GLTA turnirima: Goran Rakonjac iz Srbije, Peter Matjašič iz Slovenije i Kris Lazar iz Hrvatske. Nakon turnira u Beogradu, teniska karavana PlayOut Open seli se na hrvatsko more, u Istru 2020. godine te u Sloveniju 2021. godine. U Beogradu se opet održava 2022. godine. Ovim je turnirom započela i službena kandidatura Beograda za Euro Pride 2022. godine.

Turnir je otvoren prijemom za igrače u rezidenciji američkog ambasadora Kylea Scotta u četvrtak, 30. maja, a zatvoren 2. juna Queer Movie Night projekcijom dva queer filma, njemačkog dugometražnog “Freier Fall”, te kratkog nizozemskog filma “Scar Tissue”. Queer Movie Night je zamišljen kao događanje na kojem je LGBTQ+ populacija iz Beograda i regije imala priliku upoznati igrače saveza GLTA. Filmsku je večer sponzorirala organizacija Belgrade Pride.

Belgrade PlayOut 2019 također je ponudio Outreach program za sve igrače iz regije koji nisu bili u prilici snositi troškove registracije i smještaja. Podržano je svih pet igrača koji su se prijavili na program – iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Izraela i Moldavije. Financijsku podršku Outreach programa pružile su organizacije Citizens for Europe (CFEU) i Belgrade Pride.

“Našim turnirom ne samo da smo ispisali novu stranicu povijesti GLTA, nego i pomogli poslati u svijet pozitivnu sliku Beograda kao otvorenog, srdačnog i internacionalnog grada koji dočekuje svoje goste otvorenih ruku bez obzira na seksualnu orijentaciju, nacionalnost i boju kože – onako kako Beograd i njegovi Beograđani to i zaslužuju”, završno su poručili organizatori.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!