Preko 90% queer žena smatra da ih mediji negativno stereotipiziraju

11. 06. 2019

Izvor: PinkNews
Prevela: Redakcija
Foto: Pexels

Rezultati istraživanja medijske agencije UM, u kojem je ispitivano 500 žena koje se identificiraju kao queer, pokazalo je da više od 90% njih smatra da ih mediji negativno stereotipiziraju. Učesnice u anketi su zamoljene da ukažu na najuvredljivije stereotipe o queer ženama na koje nailaze u medijima.

82% ispitanica skrenulo je pažnju na stereotip da u lezbijskim vezama jedna žena ima ulogu muškarca, dok druga ima ulogu žene.

75% ispitanica ukazalo je na stereotipni imidž queer žene koja uvijek ima kratku kosu, dok je 74% ispitanica reklo da mediji insistiraju na stereotipu da su queer žene “butch i muževne”.

Učesnice su također identificirale uvredljivi stereotip da queer žene mrze muškarce, a 57% spomenulo je stereotip da su “imale loše iskustvo sa muškarcima zbog kojeg su postale queer”.

Film je identificiran kao najgori u promociji ovih negativnih stereotipa (u 51% slučajeva), a slijede ga televizijske serije (50%). 40% ispitanica reklo je da i kultura slavnih ličnosti propagira negativne stereotipe o njihovoj zajednici.

85% ispitanica voljelo bi vidjeti bolju zastupljenost queer žena na televiziji, ali i u vladama. 80% smatra da mediji ne žele dati jednaku zastupljenost queer ženama jer se boje da će to utjecati na njihovu popularnost na tržištu.

61% je reklo da mediji ne žele jednako da ih predstavljaju jer je ljudima neugodno zbog njihovih queer identiteta. 83% ispitanica reklo je da društvo pokušava “gurnuti queer žene pod tepih”, a 86% reklo je da queer muškarci imaju bolju vidljivost u javnom prostoru nego queer žene.

82% žena reklo je da bi se ranije autovale da su u reklamama vidjele ljude poput njih samih, a 91% ispitanica kazalo je da se suočavaju sa mizoginijom.

Michael Brown pri agenciji UM rekao je da se ova grupa ispitanica nastavlja suočavati sa “zabrinjavajućom količinom stigme”. “Brendovi i mediji bi trebali uložiti napor u povećavanje vidljivosti queer žena i mijenjanje štetnih stereotipa, jer to može pomoći i rušenju društvenih barijera”, rekao je Brown.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!