Botswana dekriminalizirala istospolne odnose

12. 06. 2019

Izvor: Libela.org
Foto: PinkNews / Legabibo/ Twitter

Vrhovni sud Botswane odbacio je zakon iz kolonijalnog doba prema kojem su istospolni seksualni odnosi kažnjavani sa do sedam godina zatvora.

Istospolni odnosi su ilegalni u više od 70 zemalja diljem svijeta te je gotovo polovica tih zemalja u Africi gdje je homoseksualnost veliki tabu, a progon istospolnih parova vrlo raširen.

“Diskriminaciji nije mjesto na ovom svijetu. Sva ljudska bića su rođena jednaka. Homoseksualnost je samo drugačija forma seksualnosti koja je bila potisnuta godinama”, stoji u odluci suca Michaela Leburua.

Amnesty International pozdravio je odluku te je rekao da ona obilježava uzbudljivu novu eru prihvaćanja, te da bi kao takva trebala potaknuti ostale afričke zemlje da je slijede. “Ovom odlukom, Botswana je poručila da neće tolerirati mržnju, te je rekla ‘da’ nadi i jednakosti svih ljudi”, poručili su iz Amnesty Internationala.

Ovakva odluka u Botswani dolazi nakon što je Vrhovni sud u Keniji potvrdio zakon kojim se zabranjuju istospolni odnosi, čime se istospolne zajednice mogu kažnjavati sa do 14 godina zatvora. To je izazvalo velike kritike zagovornika/ica ljudskih prava i UN-a.

Kazneni zakon koji je bio na snazi u Botswani od doba pod britanskom vlašću, branio je ‘bilo koje tjelesno ponašanje koje nije u skladu sa zakonima prirode’, te su optuženi/e mogli/e biti kažnjeni/e sa sedam godina zatvora. Dosadašnjim odlukama polovično se priznaju prava LGBTIQ osobama u južnoafričkim zemljama, uključujući pravo na jednaku zaštitu zakona.

I predsjednik, Mokgweetsi Masisi, dao je potporu istospolnim odnosima u svom govoru krajem prošle godine, kada je rekao da LGBT građani/ke zaslužuju da se njihova prava zaštite. Unatoč tomu, sudska bitka nije bila laka u konzervativnoj zemlji u kojoj je kršćanstvo većinska religija. “Još uvijek nas čeka dug put senzibilizacije svih suprotstavljenih strana, bilo da se radi o religijskim ili kulturnim zajednicama – moramo ih uključiti i educirati o potrebi tolerancije”, kazala je Cindy Kelemi, izvršna direktorica Botswana Network on Ethics, Law and HIV/AIDS.

Botswana je tako postala zadnja zemlja u Africi koja je dekriminalizirala istospolne seksualne odnose, a tu su još i Angola, Sejšeli, Mozambik, Sao Toma i Principe te Lesoto.

Južnoafrička Republika je jedina zemlja koja je legalizirala istospolne brakove u Africi.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!