Uspješno održan 9. Split Pride

16. 06. 2019

Izvor: Crol.hr
Foto: Mirela Rus / Break Time Croatia

Više stotina Splićana i Splićanki, među kojima su bili i mnogi roditelji, sudjelovalo je u subotnjoj Povorci ponosa u ovom gradu. Deveti Split Pride bio je dosad najmasovnija povorka ponosa održana u tom gradu, a prošla je bez ijednog incidenta. Štoviše, za razliku od prvih godina održavanja Split Pridea, u kojima je bilo i nasilja i uvreda, prolaznici su srdačno mahali sudionicima povorke i pozdravljali ih.

“Ne mogu vjerovati koliko vas je danas ovdje došlo! Hvala vam svima! Vi ste izišli za one koji se još boje, koji su ostali kući zbog straha; vi njima dolaskom na Pride pokazujete da u tome nema ništa loše i da i oni moraju doći!”, poručila je okupljenima jedna od organizatorica, Mirta Barić.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, Barić se zahvalila na dolasku, a onda je na stotine ljudi odvratilo glasnim “Hvala tebi!”. I izjava organizatorice Mirte u pozdravnom govoru da je ovo “prvi Pride na koji su joj roditelji došli” naišla je na opće oduševljenje i ovacije. Mirta je nadahnutim riječima istaknula kako je ovo tek početak borbe za prihvaćanje i toleranciju različitosti.

Povorci su se odazvala i brojna poznata lica, a među njima i Zoran Erceg, Ante Tomić i Leon Lučev.

Dalmacijadanas.hr donosi izjavu Ante Tomića: “Bio sam na onom povijesnom prvom Prideu. Onom užasu prekinutom nasiljem. Moramo stvarati raspoloženje da je to nešto normalno. To se mora raditi svakog dana, svake godine. Mislim da je Split otvoreniji i da je za to odgovoran i turizam.”

Kako piše Slobodna Dalmacija, uoči Split Pridea nekoliko stotina lažnih i pravih Facebook profila prije povorke pisalo je komentare ispod članka u kojima su precizirali čime će, konkretno “razbit glavu bolesnin kurvetinama pojave li se na rivi” i najavili da će “zaklat pedere mater im četničku” bude li uopće Pridea.

Večer uoči Povorke ponosa u “najlipšem gradu na svitu” na nadvožnjaku u Ulici Domovinskog rata anonimne kukavice postavile su transparent s natpisom “Only dead gay is OK”. No, svi takvi su se sakrili pa je današnja povorka, unatoč ponekim strahovima, održana bez ijednog incidenta.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ) ni ove se godine nije pojavio na Split Prideu, ali jesu političari iz SDP-a, stranke Pametno i Radničke fronte. Za razliku od Zagreba ili Rijeke, Split nije dozvolio ni da se na Pjaci ove godine razvije zastava duginih boja.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!