Veći broj filmova LGBT tematike, ali manje zarade

08. 08. 2014

2075iIako danas ima sve više filmova LGBT tematike, ne uspijevaju ponoviti komercijalni uspjeh filmova iz dva protekla desetljeća, izvještava blog Bent.

Tako je u devedesetim godinama film Krletka (The Birdcage) zaradio 124 milijuna dolara. A u idućem desetljeću, film LGBT tematike s najvećim komercijalnim uspjehom bio je Planina Brokeback (83 milijuna dolara) dok je u aktualnom desetljeću najuspješniji bio The Kids Are All Right (20 milijuna dolara). Drugi na listi je Adelin život s dva milijuna dolara. Na listu nisu uvršteni filmovi u kojima LGBT likovi igraju sporedne likove, kao što je primjerice slučaj s komercijalno uspješnim Dobri Dileri iz Dallasa gdje glumi Jared Leto.

Takav komercijalni pad objašnjava se nizom razloga. Naime, danas se proizvodi više filmova LGBT tematike nego što je to bio slučaj prije dvadeset godina i može se reći da potpunije predstavljaju raznolikost zajednice, no zato ih produciraju mahom nezavisni studiji koji raspolažu s bitno manjim budžetom od Hollywooda. Tako da rijetko koji film može računati na veliku distribuciju u kino dvoranama. Primjerice, posljednji film LGBT tematike s velikom distribucijom bio je Bruno (2009.) u kojem je prikaz gej lika ionako bio veoma diskutabilan.

Filmovi LGBT tematike koji su proteklih godina privukli pažnju kritike, kao što su Weekend, Gayby, Neznanac s jezera, nisu se ni približili zaradi od jednog milijuna dolara, no zato su kanali distribucije danas bitno drugačiji. Izdanja na DVD-u i legalno gledanje filmova na Internetu danas su jednako bitni izvor zarade kao i kino ulaznice.

Uostalom, danas je prisutnost LGBT likova veća na televiziji nego u filmovima. Steven Soderbergh snimio je biografski film o Liberaceu, Moj život s Liberaceom, za HBO nakon što su mu holivudski studiji poručili da je tematika “previše gej”.

Izvor: CroL.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!