VIDEO: Albanske organizacije na debatu o LGBTI pravima odgovaraju videom o gej i lezbijskim porodicama

12. 05. 2016

familje-lgbt-537x300Piše: Redakcija
Izvor: historia-ime.com
Foto: Screenshot

Aleanca LGBT i Pro LGBT, dvije vodeće organizacije koje se u Albaniji bave zagovaranjem LGBTI prava, objavile su prvi TV video u sklopu kampanje za Međunarodni dan porodica (15. maj) i Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT, 18. maj). U ovom jedinstvenom videu, prvom ovakve vrste koji je produciran u Albaniji, lezbijski par se pojavljuje sa svojim djetetom, dok se bave svakodnevnim aktivnostima. Video završava porukom “Porodica znači ljubav i brigu.”

Video nastoji odgovoriti na pitanje nedavno postavljeno u albanskim medijima u okviru usijane javne debate o LGBTI temama i porodičnim pravima, neposredno prije IDAHOT događaja u ovoj zemlji koja se bori za napredak u procesu evropskih integracija.

“Gej i lezbijski parovi su realnost u Albaniji. Ovi parovi nastoje graditi svoje živote svakog dana sa velikom posvećenošću, pritom praveći velike žrtve, i nepravedno je da u ovoj zemlji neke porodice mogu imati puna prava, dok druge ne mogu uživati ništa od toga”, rekla je Xheni Karaj, aktivistica za LGBT prava.

“Vrijeme je da albanski parlament i albanski političari/ke preuzmu odgovornost, da se uzdignu iznad predrasuda i konačno poprave stari Porodični zakon tako da on garantira jednaka prava svima. Ne možemo tolerirati da se LGBTI porodice tretiraju kao građani/ke drugog reda”, rekao je Kristi Pinderi, LGBT aktivista. Karaj i Pinderi su lideri LGBTI pokreta u Albaniji.

U Albaniji će se ove sedmice održati 5. Tirana Gay (P)Ride, najvažniji pride događaj, a nakon toga će se u premijerskoj palači održati i prikazivanje dokumentarca o LGBT pokretu i o 10 poznatih ličnosti iz Albanije koje su podržale LGBT prava kao “Saradnici godine”. A 20. maja će u bivšoj Kraljevskoj palači u Tirani biti održana i gala večera za prikupljanje sredstava za projekt STREHA, prvi azil za LGBTI beskućnike/ce, koji su bili/e primorani/e da se odsele od svojih porodica zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!