VIDEO: Coming Out

21. 07. 2015

Screen Shot 2015-07-21 at 12.54.53 PMPojam autovanja, coming outa, često nazivan “izlazak iz ormara” je figurativni izraz, porijeklom s engleskog govornog područja, usvojen i naširoko primjenjivan i na našim prostorima. Predstavlja trenutak, ali i proces u kojem LGBT osoba otkriva sebi i/ili drugima svoju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Coming out, autovanje, “izlazak iz ormara” ili jednostavno, otkrivanje svoje seksualne orijentacije/transrodnosti drugima ili javnosti, je veliki momenat u životu lezbejke, gej muškarca, biseksualne i/ili transrodne osobe. Tim činom osoba pušta druge u jednu veoma privatnu sferu svog života, tajnu koju je možda krila i živjela sa njom veoma dugo. Neki su vjerovatno lagali o svom identitetu, pretvarali se da su nešto što nisu ili jednostavno živjeli ne govoreći nikome. Veoma često, sam čin nije jednostavan.

Zašto se autovati?

Iako se izraz coming out upotrebljava da bi označio otkrivanje prema okolini, on se često odnosi i na proces samospoznaje, otkrivanja i priznavanja homoseksualnog identiteta samome sebi. Nakon prihvatanja sopstvene homoseksualnosti/biseksualnosti ili transrodnosti, kod većine ljudi, javlja se potreba da svoja osjećanja, misli, potrebe, saopšte značajnim drugima – osobama koje smatraju važnim u životu.

Strejt osobe se ne moraju brinuti o procesu “autovanja” jer se ono podrazumijeva u društvu, tj. da izlaze, vole i vjenčaju se s osobama suprotnog spola. Homoseksualne osobe, s druge strane, nemaju tu privilegiju. Kroz njihovu šutnju pretpostavlja se njihova orijentacija kao heteroseksualna i zbog toga se od njih očekuje da se ponašaju u skladu sa trenutnim društvenim normama.

Još od rođenja smo odgajani na način da gledamo da se prilagodimo određenom kalupu ponašanja i načina življenja. Naša kultura i porodica nas uče da bi nas trebale privlačiti osobe suprotnog spola i da djevojčice i dječaci trebaju izgledati i ponašati na određene načine. Gotovo nikome nije rečeno da bi nas mogla privući osoba istog spola, da bismo se mogli zaljubiti u nju ili da bi se naše poimanje roda i identiteta moglo razlikovati od onog u kojem smo rođeni. Zbog toga se mnogi osjećaju zbunjeno, posramljeno, prestrašeno ili zabrinuto kada se suočavaju sa pitanjem “autovanja”.

Sam proces autovanja je složen psihološki proces i često prolazi kroz više stadija. Prema jednoj teoriji (onoj od Vivian Cass), osoba prolazi kroz početne faze zbunjenosti i poricanja, do prihvatanja, a kasnije ponosa i potpunog sjedinjenja svoje seksualne orijentacije kao samo jednog od mnogih identiteta koje osoba posjeduje. Teorija slikovito prikazuje proces prihvatanja svoje seksualne orijentacije, iako ona ne mora nužno pratiti baš ovaj redoslijed, pogotovo što ne uzima u obzir sve društvene i kulturološke faktore koji mogu uticati na coming out.

Ipak, mnogi se često pitaju, da li je to stvarno potrebno, zar nekoj LGBT osobi nije dovoljno da živi u skladu sa svojim identitetom u privatnosti svoja četiri zida?

Dovoljno je da se zamislimo samo na trenutak kako bi izgledao život heteroseksualne osobe ako bi ga provodila skrivajući bitne aspekte svoje ličnosti, da ne može hodati ulicom zagrljena sa djevokom/momkom/partnerom_icom, da ne priča prijateljima ili rodbini o svom partneru_ici…

Istraživanja su potvrdila da biti “u ormaru” predstavlja ozbiljan psihološki rizik, uključujući problematične odnose, stres, čak i suicidalne tendencije. Mogući su osjećaji izolacije i osjećaj izopćenosti. S druge strane, istraživanja ukazuju da je “izlazak iz ormara” dobra stvar. Biti otvoren omogućava gejevima, lezbejkama, biseksualnim i transrodnim osobama da razviju “svoje ja” i stvore pozitivnu sliku o sebi.

Poslije svega ukratko možemo rezimirati neke od pozitivnih strana coming outa, najprije po samu LGBT osobu, ali i po okolinu.

  • Razbijanje mitova i stereotipa kroz iznošenje vlastitih iskustava.
  • Mogućnost da napokon osoba bude iskrena s drugim ljudima i gaji prisnije i iskrenije odnose.
  • Oslobađanje svakodnevnog straha i stresa zbog prikrivanja svog identiteta prijateljima i porodici.
  • Povećano samopouzdanje.
  • Mogućnost pripadnosti zajednici sa kojom osoba dijeli sličnosti.

Pogledajte video o coming outu koji je za Sarajevski otvoreni centar uradila Feministička medijska produkcija Kriva!

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!