VIDEO: LGBT Kosovo: Ujedinjeni za vidljivost

03. 04. 2016

300px-LGBT_flag_map_of_Kosovo.svgIzvor: Gayecho.com
Foto: Wikimedia

Uprkos tome što se vidljivost LGBT populacije na Kosovu povećala posljednjih godina, gejevi, lezbejke, biseksualne i transrodne osobe još uvijek nisu prisutne u medijima. Dokumentarac “United in Love” napravljen je kako bi se ukazalo na probleme, te kako bi se edukovalo i senzibilisalo opšte stanovništvo.

“U slučaju heteroseksualnih veza postoje opšta mjesta prethodnih iskustava, nerazumijevanje od strane jednog ili oba roditelja za naše želje, ambicije i planove, neprihvatanje naših emotivnih izbora jer partner ima predugačku kosu, neprimjerenu odjeću, tetovažu na vidljivom mjestu… Nekada ne odgovara porodica iz koje izabranik i izabranica dolaze, nivo obrazovanja, interesovanja, vannastavne aktivnosti… Uprkos početnim negodovanjima, s tim se, prije ili kasnije, uči nas iskustvo, roditelji i okruženje pomire. Uobičajeni obrazac podrazumijeva vjenčanje bez prethodnog upozorenja nakon kog se ne može dalje da ne pukne bruka. Potom se desi dijete, a onda svi znamo – rodilo se, ljuljaj ga.

Iskustva istospolnih veza bitno su drugačija. Bagaž s kojim se u njih uplovljava nerijetko je pretežak i podrazumijeva od neprihvatanja do potpunog odbacivanja porodice, negodovanja okruženja, izloženost verbalnom i fizičkom nasilju. I život u stalnom strahu na šta ne smiju zaboraviti svi oni koji ne žele da prihvate istospolne parove. Jer uz sve probleme koji svaki čovjek ima, u ovoj ili bilo kojoj zemlji, strah LGBT osoba je ono što obilježi većinu njihovog života. A priznaćete, lakše je biti siromašan a slobodan, već bez materijalnih sredstava i u stalnom strahu.” (Kristina Ljevak)

Grupa QESh osnovana je 2005. godine, a okuplja mlade i hrabre ljude, te se bori za vidljivost LGBT populacije na Kosovu. Stalno podsećaju da ljudska bića nisu jednodimenzionalna. Pa ako mislite da na jednoj strani imate gay, a na drugoj strejt ljude, poričete jednu komplikovanu realnost: svi postojimo – različiti, ali jednakih prava.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!