VIDEO: LGBT osobe na Kosovu: I dalje je teško, ali više nismo tabu tema

17. 02. 2016

kosovo_videoIzvor: Crol.hr
Foto: Screenshot (Shkumbin Tafilaj – Panta rei)

Iako život LGBT osoba na Kosovu i dalje nije nimalo lagan, situacija se ipak kreće nabolje, a kako bi dodatno ukazao na problem diskriminacije, umjetnik Shkumbin Tafilaj objavio je video spot s ciljem podizanja svijesti u javnosti, piše Ariana Kasapolli – Selani za Rado Slobodna Europa.

Život homoseksualaca u glavnom gradu Kosova nije lagan, prvenstveno zbog diskriminacije kroz koju LGBT zajednica prolazi, kako u krugu obitelji, tako i u samom društvu. O tome je za Radio Slobodna Europa govorio sugovornik koji je želio ostati anoniman.

“Živjeti u Prištini kao homoseksualac je vrlo teško. Onog trena kad prijatelji doznaju za tvoju seksualnu orijentaciju počinju se udaljavati, a postoji mogućnost i da te obitelj izbaci iz kuće, što je najgore. Većina obitelji na Kosovu su još uvijek tradicionalne i to ne prihvaćaju. Mislim da kao narod dosta diskriminiramo sve zajednice koje postoje, posebno LGBT. Puno je stereotipa. Misle da su to stranci donijeli sa sobom. LGBT populacija se diskriminira i na ulici, pogotovo ako se je neki muškarac feminiziran. Diskriminira se i na poslu, i u školi”, kaže.

Video s porukom čitavoj Evropi – na Kosovu postoji problem prihvaćanja LGBT zajednice

Ipak, u usporedbi s ranijim godinama, danas se vide pomaci po pitanju života pripadnika LGBT zajednice.

“U zadnje vrijeme o tome se bar govori, ova zajednica postaje vidljivija, za razliku od ranijih godina kad je ta tema bila tabu. Na Međunarodni dan protiv homofobije, održane su dvije povorke u Prištini i nije bilo incidenata. To je bilo bitno jer se time društvu daje do znanja kako ova zajednica postoji”, dodaje.

Na Kosovu je održana i promocija video spota posvećenog LGBT zajednici s ciljem podizanja svijesti u javnosti po pitanju prava te zajednice.

Idejni tvorac, Shkumbin Tafilaj, kaže kako je već i bilo vrijeme da je se jedan ovakav video objavi.

“Određene grupe izrazile su revolt zbog aktivnosti LGBT zajednice u našoj zemlji. Bilo je inspirativno ovo pitanje obraditi na umjetnički način. Osjećam se ispunjenim zato što je iz glavnog grada poslana poruka građanima regije, ali i čitave Evrope kako postoje problemi u prihvaćanju ove zajednice”, kazao je Tafilaj.

Organizacije koje se bave LGBT pravima zahtijevaju od državnih institucija izradu plana djelovanja po pitanju promocije poštovanja i uključenja LGBT zajednice s obzirom da to pravo predviđa i Ustav Republike Kosovo. Prošle godine kosovski parlament je usvojio nacrt Zakona protiv diskriminacije koji predviđa novu državnu politiku, uključujući i kazne za one koji diskriminiraju pripadnike LGBT zajednice.

Pogledajte video u kojem se, pored ostalih glumaca, pojavljuje i Alban Ukaj, bh. glumac koji je rođen na Kosovu.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!