VIDEO: Makedonska LGBT zajednica tek se bori za vidljivost

24. 11. 2016

lgbtunited_plinskemaskeIzvor: Crol.hr
Foto: LGBT United

Makedonska javnost još uvijek misli da je homoseksualnost bolest, a vladajući ne žele donijeti ni antidiskriminacijske zakone. Društvo je zatvoreno, a LGBT populacija nema nikakva prava. Tako nam kažu iz inicijative Diverse Voices koja je pokrenula dokumentarni videoprojekt (IN) Visible u kojem sudjeluje dio LGBT zajednice i njezini podržavatelji.

Projekt sadrži četiri kratka videozapisa. “U njima podižemo svoj glas tako da se ne misli da smo nevidljivi – vidljivi smo i postojimo”, poručuju autori koji su projekt osmislili u suradnji s organizacijom LGBT United.

Kratak sinopsis najbolje opisuje o čemu je riječ: “Mi smo (ne)vidljivi. LGBT glasovi su marginalizirani. Ti glasovi postaju vidljivi. Zajednica je digla glas. Dio zajednice govori o tome kako je biti gej, lezbijka, biseksualna ili transrodna osoba u Makedoniji. Različite su to priče – od otkrivanja seksualnog identiteta, do ‘coming outa’ i integracije u homofobično društvo kakvo je makedonsko.”

“Glasovi nisu duhovi. To su vidljivi ljudi kao i svi drugi, sa svakodnevnim, stvarnim borbama. Podržavatelji nas ohrabruju: ‘To nije nešto što bismo trebali zahtijevati, to bi trebalo prirodno teći’. Borba se nastavlja. Mi smo vidljivi. Mi postojimo”.

Podsjetimo, anketa provedena prije dvije godine pokazala je da većina građanki i građana Makedonije smatra kako je za Povorku ponosa “još prerano”, a početkom 2015. godine Makedonija se pridružila “dobrom društvu” država koje ustavom definiraju brak kao zajednicu žene i muškarca.

Za taj amandman glasovala su 72 parlamentarca, dok ih je svega četiri bilo protiv.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!