VIDEO: Ruby Rose je nova gender-bender zvijezda

13. 08. 2014

rubyroseU slučaju da još niste pogledali kratki film Break Free australske spisateljice, producentice, DJ-ice i VJ-ice Ruby Rose, uradite to odmah. Njen petominutni filmski uradak je dokaz da je još uvijek moguće uzdrmati, pa čak i promijeniti standardna poimanja spola i roda, što dokazuje više od milion i 300 hiljada pregleda na YouTubeu.

Nakon što je objavila kratki film koji je sama producirala i režirala, a naravno, i glumila u njemu, 28-godišnja Ruby je dala intervju za australski News Corp. u kojem je otkrila da sebe smatra “rodno fluidnom” i da se svakog dana budi osjećajući se “rodno neutralnom”. U nedavnom intervjuu za Guardian, Rose je pojasnila svoje poimanje roda i spola: sebe anatomski smatra ženom, ali ne osjeća potrebu za hirurškim intervencijama kako bi se identificirala kao muškarac. “Sretna sam jer sam prihvatila svoje tijelo. To je tako ugodno. Osjećam se divno zbog toga, ali također mnogo fluktuiram”, rekla je.

Otvoreno je govorila o svojim borbama sa depresijom. Danas se pak u svojoj koži osjeća ugodno. O filmu je rekla: “To je bio projekt koji sam sama finansirala i koji se pretvorio u nešto na što sam veoma ponosna. Svima se zahvaljujem na podršci!”

Rodne politike su već neko vrijeme tema kojom se mnogi u modnoj industriji zanimaju. Andreja Pejić, koja je bila smatrana “androginim muškim modelom”, nedavno je objavila da je promijenila spol. Švedska manekenka Erika Linder je pozirala i kao žena i kao muškarac za novu Crocker kampanju.

Rose je priznala da je inspiracija za snimanje filma došla nakon što je odbijena za ulogu u američkom filmu jer je previše ličila na Justina Biebera. U karijeri je otad ipak znatno napredovala. Prošle godine je glumila ljubavnicu Christine Ricci u australijskoj drami Around the Block. Trenutno je lice Maybelline NY. Živi u Los Angelesu sa svojom zaručnicom, Phoebe Dahl, modnom dizajnericom i unukom slavnog pisca Roalda Dahla. Phoebe je također velika zagovornica LGBT jednakosti.

Film Break Free je već dobio odlične kritike. Pogledajte ga i vi!

Izvor: Dot429

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!