Vijeće Evrope donijelo prvu rezoluciju o pravima interspolnih osoba

18. 10. 2017

Izvor i foto: Voxfeminae.net

Vijeće Europe donijelo je rezoluciju o ljudskim pravima interspolnih osoba. Riječ je o prvoj rezoluciji koja se tiče prava interspolnih osoba koju je donijela europska međuvladina institucija.

“Dominantno medicinsko stajalište je da tijela interspolne djece moramo prilagoditi bilo muškoj, bilo ženskoj paradigmi, često putem kirurških i/ili hormonalnih intervencija; da se to mora učiniti što je ranije moguće; i da se zatim djecu treba odgajati u rodu koji je dodijeljen njihovom tijelu”, stoji u rezoluciji.

“Parlamentarna skupština Vijeća Europe smatra da takav pristup predstavlja ozbiljno narušavanje fizičkog integriteta, u brojnim slučajevima kod vrlo male djece koja nisu u mogućnosti dati svoj pristanak i čiji rodni identitet još nije poznat. Takva praksa se provodi unatoč činjenici da nema dokaza o dugoročnom uspjehu takvih tretmana.”

Rezolucija stoga jasno definira što bi vlade trebale poduzeti kako bi zaštitile prava interspolnih osoba:
-zabraniti medicinski nepotrebne, normalizirajuće operacije djece, kao i druge oblike intervencije na djeci koja nisu u mogućnosti dati svoj pristanak,
-osigurati da, osim u slučajevima kada je život djeteta u opasnosti, bilo kakav tretman usmjeren izmjeni spolnih karakteristika djeteta bude odgođen do trenutka kada dijete može sudjelovati u odlučivanju u vlastitom tijelu,
-pružiti svim interspolnim osobama odgovarajuću podršku od strane specijaliziranog, multidisciplinarnog tima koji primjenjuje holistički pristup,
-osigurati pristup zdravstvenoj skrbi interspolnim osobama tijekom cijelog života,
-osigurati pristup pacijenata vlastitoj anamnezi,
-pružiti obuhvatnu edukaciju o ovoj temi svom medicinskom, psihološkom i drugom osoblju te jasno iskomunicirati da su interspolna tijela rezultat prirodne varijacije u spolnom razvoju i, posljedično, nije ih nužno modificirati.

Rezolucija također naglašava važnost podizanja svijesti, koja je nužna kako bi interspolne osobe bile u potpunosti prihvaćene u društvu bez stigmatizacije i diskriminacije.

“ILGA Europe čestita aktivistima_cama diljem Europe i izvjestitelju Pietu De Bruynu koji su zajedničkim naporima sastavili ovaj izuzetno važni izvještaj”, izjavila je izvršna direktorica ILGA-e Evelyne Paradis. “Zahvaljujući suradnji između institucija i aktivista_kinja, ova rezolucija donosi detaljni vodič za donositelje odluka u Europi, mapirajući korake koji su nužni kako bi se zaštitila temeljna prava interspolnih osoba.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!