Povijesna isprika: Nema riječi koje bi popravile štetu učinjenu svima koji su bili ‘liječeni’ od homoseksualnosti

19. 10. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: Vorpatril / Wikimedia Commons

Britanski Royal College of Psychiatrists izdao je priopćenje u kojem po prvi put priznaje štetu nanesenu “liječenjem” gejeva, lezbijki i biseksualnih osoba pod paskom te institucije.

Priopćenje potpisuje predsjednica RCP-a, Wendy Burn, a kako navodi Pink News, riječ je o reakciji na intervju koji je BuzzFeedu dao Jeremy Gavins.

U svojoj je potresnoj priči otkrio pojedinosti o “liječenju” od homoseksualnosti u okviru averzijske terapije početkom 1970-ih.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ne postoje riječi kojima bi se mogla popraviti šteta učinjena svima koji su ikad bili proglašeni ‘mentalno bolesnima’ samo zato što vole osobu istog spola. Traume onih koji su tad bili ‘liječeni’ procedurama neutemeljenim na dokazima sve do 1970-ih godina nikad se neće moći izbrisati.

Važno je uzeti u obzir da je to nekoć bio standardni postupak u psihijatrijskoj praksi i doista jest odražavao strah i prezir društva prema homoseksualcima. Također je bitno naglasiti da su se vremena promijenila. Sve studije koje su nekoć tvrdile da postoji ‘lijek’ protiv homoseksualnosti ili su je u prvom redu klasificirale kao bolest opovrgnute su i proglašene neistinitima.

Dokazano je i kako su studije koje su svojedobno tvrdile da su konverzijske terapije uspješne bile ozbiljno metodološki manjkave. U današnje vrijeme ne postoji vjerojatan scenarij u kojem bi stručna osoba obavljala takve tretmane.

Royal College of Psychiatrists čvrsto vjeruje kako je naša prva uloga, kao liječnika, da ne nanosimo štetu i svaki postupak čiji je cilj ‘liječiti’ nešto što nije bolest smatramo u cijelosti neetičnim.

Naš je službeni stav da homoseksualnost nije bolest te da se ne treba liječiti.

Duboko žaljenje zbog cjeloživotnih posljedica “liječenja” homoseksualnosti

Psihijatrija je jedna od najraznolikijih grana medicine koja u potpunosti odražava raznolikost pacijenata. Za nas je čast i povlastica upoznati svakog od pojedinaca koji nam dolaze, i razumjeti njihove brige, želje i ambicije od kojih neke možda nisu podijelili ni s kim drugim.

Naš je posao pružiti pomoć bez predrasuda svima koji je zatrebaju, bez obzira na njihovo porijeklo, dob, rod, spol, rasu ili religiju. Također potičemo sve zainteresirane za mentalno zdravlje, da odaberu psihijatriju kao nešto što se može opisati samo kao jedna od karijera koje donose najveće ispunjenje i zadovoljstvo.

Stručnjaci za mentalno zdravlje više su nego svjesni nepravde nanesene osobama u LGB zajednici koje su proglašene mentalno bolesnima. Ne možemo ispraviti pogreške iz prošlosti, ali možemo jasno poručiti da su danas naša vrata otvorena te da ćemo se čvrsto pridržavati načela jednakosti i različitosti.

Tu smo za sve koji trebaju podršku mentalnom zdravlju. Tu smo za sve koji odaberu psihijatriju i pomoć drugima. To smo za sve koji s nama žele ispraviti pogreške iz prošlosti.

Izražavamo duboko žaljenje zbog cjeloživotnih posljedica kakve tretmani poput ‘averzijske terapije’ imaju na Jeremyja Gavinsa i druge.

Otvoreno, ljubazno i ponizno priznajemo pogrešku, otvaramo naša vrata i neumorno se borimo za etično liječenje temeljeno na dokazima, kakvo svi zaslužujemo.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!