Vlada Republike Hrvatske usvojila Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu

25. 06. 2014

Filozofski_fakultet_ZGVlada Republike Hrvatske prihvatila je juče Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu kojeg bi do sredine jula Hrvatski sabor napokon trebao i usvojiti. Tekst Konačnog prijedloga Zakona o životnom partnerstvu u znatnoj je mjeri poboljšan u odnosu na tekst iz prvog saborskog čitanja održanog u februaru ove godine, a za koji je glasalo čak 84 saborskih zastupnika i zastupnica, stoji u saopštenju udruženja Zagreb pride.

Prepoznavanje, regulisanje i zaštita obiteljskog života istospolnih parova koju predviđa Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu je, bez sumnje, pozitivan pomak i korak naprijed za sve nas, lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne građane i građanke Republike Hrvatske. S obzirom na postojeći, ali ponižavajuć i besmislen Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003., koji se u praksi uopće i nije mogao provesti, Zakon o životnom partnerstvu će istospolnim parovima omogućiti veliku razinu prava koju svakako treba pozdraviti. On predstavlja demokratski standard Republike Hrvatske kao članice Europske unije, a odavno je ozbiljna potreba LGBT građana i građanki RH. Na ovaj zakon smo čekali više od 10 godina.

Ovaj zakon ipak ne uključuje posvajanje djece istospolnim parovima, te nažalost im ne olakšava planiranje porodice, već uređuje samo porodične odnoce tek onih LGBT porodica sa djecom koje u Republici Hrvatskoj već postoje.

Najveći dio zakona odnosi se pak, isključivo na istospolne parove i njihova statusna prava, te prava i obveze u pogledu nasljeđivanja, mirovina, uzdržavanja, zdravstvene skrbi, poreznih olakšica i dopusta za njegu partnera/ice, zdravstvenog osiguranja i posjeta u bolnicama, zaštite od diskriminacije na tržištu usluga, kao i slobodu kretanja na čitavom području Europske unije i pripadajuća joj prava u ovlastima Unije,navodi se u saopštenju.

Iako ovo zakonsko rješenje predstavlja prvi korak u osiguranju mirnog i sigurnog obiteljskog života za sve obitelji, ono i dalje potvrđuje diskriminaciju i podjelu građana i građanki na institucije za „heteroseksualne obitelji“ (brak i izvanbračna zajednica) i „neheteroseksualne obitelji“ (životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo). Zagreb Pride, član inicijative za životno partnerstvo, koji je sudjelovao u radnoj skupini za izradu nacrta Zakona od samog se početka zalagala da životno partnerstvo bude uključiva, a ne isključiva institucija, dakle otvorena i za istospolne i za raznospolne parove.

U saopštetnju naglašavaju da je ovaj zakon odraz hrvatske stvarnosti i rješava svakodnevne probleme brojnih građana i građanki, i da su na njega predugo čekali.

Pogledajte galeriju fotografija koje su dio kampanje “Vrijeme je za životno partnerstvo”.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!