Završio peti Split Pride: ‘Svake godine nas je sve manje, što je dobro, ali i nije’

07. 06. 2015

11273442_10153668380602289_1822367750_nIzvor: CroL.hr
Foto: Ivica Profaca

Peti Split Pride završio je povratkom u Đardin, a prošao je bez i najmanjih incidenata. U odnosu na građanke i građane Splita, ove su godine brojniju podršku dali strani turisti koji su se mahom čudili policijskom osiguranju.

Broj sudionica i sudionika bio je približno jednak kao i prošle godine, a Povorku nije došao podržati nitko iz Vlade i ministarstava, iako su bili pozvani. Kako je bilo na petoj splitskoj Povorci ponosa, pogledajte na našoj vremenskoj crti i u fotogaleriji.

19:15 Nakon Pjace povorka se Bosanskom uputila do Đardina, gdje će se održati i After Pride party koji je preseljen s prvotno najavljene lokacije na plaži Bačvice zbog sigurnosnih razloga. Party je otvoren za sve.

Sudionici su se nakon Đardina počeli razilaziti, tako da je govore poslušao tek manji broj ljudi. Jedan od govornika bio je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji je kazao: “Svake godine sve nas je manje, što je dobro, ali i nije. Mi smo tu da branimo ljudska prava.”

Zahvalio je organizatorima i naglasio da će uvijek imati podršku Grada.

Mikrofon je nakratko preuzela i zamjenica veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva, Nicole Davison: “Podržavam vašu borbu za svoja prava. Moja partnerica Karen i ja treći smo put na Split Prideu i poručujemo, nastavite se boriti i dalje.”

Švedski veleposlanik Lars Schmidt koji je na Pride došao sa dva sina kazao je: “Danas je Dan Švedske i nije bilo boljeg načina da ga proslavim. Važna je borba protiv nasilja i diskriminacije, a prava LGBT su ljudska prava, a ona su pak univerzalna.” Pohvalio je splitskoga gradonačelnika kazavši da se pokazao kao istinski vođa.

Sanja Juras iz udruge Kontra kazala je: “Gradska vlast šalje snažnu poruku da su i pripadnici LGBT zajednice građani Splita”, istaknuvši kako većina LGBT osoba ne prijavljuje nasilje iz dva razloga: straha od razotkrivanja i nepovjerenja u državne institucije. “Nijedan slučaj nije završio presudom”, dodala je.

18:25 Gradonačelnik Ivo Baldasar razvio je zastavu duginih boja na Pjaci uz glasne zvižduke i pljesak okupljenih u povorci. Od poznatijih lica tamo se zatekao i novinar i pisac Jurica Pavičić koji je samo kratko prokomentirao: “Ovo je dosadno, što je dobro.”

18:20 Povorka je stigla na Rivu, iz pokranjih ulica bodri ih veći broj turista, dok je Splićana znatno manje. Sve se odvija bez incidenata, a sudionica i sudionika je otprilike isto kao i prošle godine. Nose se transparenti “Expats of Split support the LGBT”, “Ustani Splite”, “Mama, zbog koga si me se odrekla”, “Stop govoru mržnje”, “Možda je tvoje dijete kao mi”, “Volim Srbina”,….

10617251_10153668415962289_2067773610_n17:45 Zamjetan je velik broj stranih turista u Đardinu.

“Razlog zbog kojeg smo ovdje je to što vjerujemo da treba podržati ljude u namjeri da budu ono što jesu”, kazala je turistkinja iz SAD-a, Carly Petracco, koja je u Đardin došla sa svojom prijateljicom Erikom Fuhon, također Amerikankom. Nisu znale za Pride nego su vidjele puno policije, i potom odlučile ostati podržati Pride.

Njima se pridružio i Britanac Jensen Farning koji je rekao da je njegova kršćanska dužnost podržati ljude koji se vole.

17:35 “Ne očekujemo nikakve incidente, ali vjerujemo da će se Prideu pridružiti isti broj sudionika kao lani”, rekao je Marko Mlinar iz udruge Rišpet. Iako su pozvani da podrže Pride, nitko iz Vlade i ministarstava se nije odazvao. Podršku su došli dati švedski veleposlanik u Hrvatskoj Lars Schmidt i zamjenica veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva, Nicole Davison.

Mlinar je ponovio moto Pridea, “Izađimo u siguran Split”, rekavši kako oni danas tu samo zbog LGBT zajednice nego i svih manjinskih skupina koje često u Splitu doživljavaju napade: “Ne želimo nasilje ni na ulicama ni na stadionima. Imamo česte pritužbe pripadnika LGBT zajednice na napade koje oni međutim ne prijavljuju zbog straha od vlastite obitelji i bliže okoline”, naglasio je.

17:25 Neposredno prije početka petog Split Pridea u Đardinu se polako okupljaju sudionice i sudionici. Jedan od prvih pridošlih bio je gradonačelnik Ivo Baldasar. Kako je najavljeno, on će predvoditi i podignuti zastavu duginim boja na Pjaci koja će tamo stajati 24 sata.

Organizatori očekuju da će se broj sudionika/ca povećati nakon Povorke na najavljenom After Pride partyju koji počinje u 20:30 i trajat će do kasno u noć. Marko Mlinar iz udruge Rišpet našalio se kazavši kako će kako će vjerojatno više ljudi doći na party, a manje u Povorku.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!