10 LGBTIQ knjiga koje svi trebaju pročitati

19. 01. 2021
Postoji veliki broj knjiga koje se bave LGBTIQ temama te problemima (ne)prihvatanja, LGBTIQ aktivizma, coming out-a, pogleda društva na zajednicu. Svake godine se biraju i najbolje knjige iz ove oblasti na Lamba dodjeli nagrada. Iako ova lista nije sastavljena na osnovu kriterijuma povezanih sa ovom nagradom, bitno je spomenuti značaj njenog postojanja te postojanja ovakve literature.
Piše: N. Tomić

Odabrane knjige ne govore samo o ljubavi već daju uvid u život LGBTIQ osoba i prikazuju nam probleme sa kojima se oni_e svakodnevno susreću, a kojih mi, pojedinci_ke nismo ni svjesni. Čitanjem ovih knjiga, i heteroseksualne osobe se mogu upoznati sa životom LGBTIQ osoba što na kraju može dovesti do većeg razumijevanja i tolerancije prema osobama iz zajednice.

Baš je zato bitno i dodati da ove knjige nisu samo za LGBTIQ osobe, već i za njihove prijatelje_ice, porodicu, poznanike_ce ali i bilo kog drugog pojedinca_ku. Naravno, ova lista je sklona promjenama i dopunama i nipošto nije konačna.

Call me by your name – André Aciman (2007)

Ova ljubavna priča je postala mnogo poznatija kao istoimeni film iz 2017. godine. Radnja prati 17 – godišnjeg mladića po imenu Elio koji se zaljubljuje u 24 – godišnjeg studenta Olivera koji dolazi u posjetu njegovoj porodici u Italiju. Ova knjiga, koja prati odrastanje i seksualno sazrijevanje Elia, je 2019 godine dobila i svoj nastavak „Find me“.

Knjigu su za naše govorno područje izdale knjižara Delfi i to pod nazivom „Zovi me svojim imenom“ a mogu se kupiti preko njihovog sajta.

Boy Erased – Garrard Conley (2016)

Još jedna knjiga koja je dobila svoju ekranizaciju. „Boy Erased“ su ustvari Garrardovi memoari, u kojima se on prisjeća perioda koji je proveo na tzv. terapiji liječenja homoseksualnosti na koju su ga poslali njegovi roditelji. Naime, nakon što je outovan od strane kolege sa fakulteta, Garrarda su njegovi roditelji poslati na terapiju konverzije. Garrard je napisao ovu knjigu kako bi skrenuo pažnju na ove programe koji prouzrokuju više štete nego koristi jer su bezosjećajni i stvaraju traume.

On being different: What it means to be a homosexual – Merle Miller (1971)

Nešto starija knjiga, napisana od strane jednog od pionira gej pokreta. On je prvenstveno napisao esej na ovu temu u januaru 1971. godine, a snažne reakcije do kojih je došlo nakon njegovog objavljivanja su dovele i do izdavanja knjige u kojoj su pored eseja, uključeni i odgovori čitalaca. Esej se danas smatra jednim od najvažnijih djela LGBT literature jer dokumentuje kako je to izgledalo biti gej muškarac u Americi u vrijeme kada se ova riječ još pisala pod navodnim znacima.

Tommorow will be different: Love, loss and the fight for Trans Equality- Sarah McBride (2018)

Sarah McBride se 2011. godine outovala kao transrodna osoba, u vrijeme kada je bila predsjednica studentskog tijela Američkog univerziteta. Ova knjiga daje uvid u borbu za LGBTIQ prava te pokazuje šta znači živjeti otvoreno kao transrodna osoba. Sarah McBride je inače prva trans žena koja je govorila na političkoj konvenciji, a nakon pobjede Joe Bidena na nedavno održanim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim državama, postaće i prva transrodna senatorka.

Sissy: A coming of Gender story – Jacob Tobia (2019)

Sissy: A coming of Gender Story je priča o samoprihvatanju, rodu i seksualnosti. Kroz svoje memoare Jacob Tobia se osvrću na odrastanje koje je praćeno odbacivanjem i izolacijom, studije i govore pred Ujedinjenim nacijama i u Bijeloj kući. Ova knjiga edukuje i one najneupućenije o širokom bogastvu nebinarnih identiteta, a o njenom značaju govori i činjenica da je u planu i tv serija koja će biti zasnovana na ovim memoarima.

Two Boys Kissing – David Lavithan (2013)

Kroz priču o Davidu i Craigu – dvojici 17 – godišnjaka koji se spremaju za učešće u 32 – satnom ljubljenju kako bi oborili Ginisov rekord, Lavithan priča i priču o seksualnosti, identitetu, otkrivanju i prihvatanju samog sebe.

Real Queer America: LGBT stories from Red States – Samantha Allen (2019)

U ovoj knjizi, Allen nas vodi na putovanje kroz Ameriku. Pod motom „nešto gay svaki dan“ (Something gay every day) obilazi političke mitinge, drag nastupe i središta američkog queer života i upoznaje nas sa LGBTIQ ljudima koji se bore za promjenu. Na njenom putovanju upoznaćete i prvu transrodnu osobu u istoriji Teksasa koja je postala major, te menadžera jedinog queer noćnog kluba u Indijani.

George – Alex Gino (2015)

Jedna knjiga koja se na prvi pogled čini kao dječija, ali je zapravo namijenjena i odraslima. Protagonistkinja je djevojčica Melissa koju okruženje vidi kao dječaka po imenu George. Melissa se igra Šarlotine mreže i mijenja identitet kako bi mami pokazala da je žensko.

Alex Gino su ovu knjigu napisali zato što je ona bila „nešto što su željeli pročitati“ dok su odrastali. Knjiga kroz radnju edukuje djecu o pitanjima trans osoba i uči ih da budu tolerantna prema njima.

Annie on my mind – Nancy Garden (1982)

U knjizi pratimo radnju iz ugla 17- godišnje Lize koja se zaljubljuje u Annie i kroz taj odnos spoznaje sebe i svoju seksualnost. Radnja prati Lizu i Annie od upoznavanja, prijateljstva i veze, autovanja pa sve do raskida i ponovnog pomirenja.

Za ovu knjigu se veže i kontroverza. Naime, 1993. godine, knjiga „Annie on my Mind“ je uz još jednu knjigu, od strane LGBT organizacije Project 21 donirana u 42 srednje škole u Kanzas Sitiju u Americi. Nakon što su se pojedini roditelji bunili jer su knjige koje se bave temama homoseksualnosti dostupne njihovoj djeci, sve kopije darovanih knjiga su spaljene. Kada je za ovo čula, Nancy Garden je samo kratko prokomentarisala: „pa samo su nacisti spaljivali knjige“. Inače, knjige su na police vraćene tek 1995 godine.

Straight jacket – Matthew Todd (2011)

Ovaj polu – memoar, polu – diskusija se bavi pitanjima cijele LGBTIQ zajednice i gleda ispod fasade moderne gej kulture i traži odgovore na pitanja da li su gej osobe zaista srećne kao što bi mogle da budu i ako nisu, zašto nisu.

Knjiga je praktični vodič za LGBTIQ osobe, njihove porodice i prijatelje_ce i pomaže im da prevaziđu svoje probleme. Takođe, poziva i na podršku mladima ali i starijima kako bi konačno živjeli životima koje zaslužuju. Ova knjiga je 2017. godine osvojila nagradu za najbolju LGBT knjigu u kategoriji Boyz.

Kada je riječ o dostupnosti ovih knjiga, „Annie on my mind“ je dostupna na sajtu Bookmate, kao i Two boys kissing“. Ostale knjige su dostupne za narudžbu na sajtu Book Depository.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!