Broj LGBTIQ televizijskih likova opao u 2020. godini

18. 01. 2021
Broj LGBTIQ likova na televiziji lagano je opao 2020. godine.
Serija ”Pose”

Podaci su objavljeni u najnovijem GLAAD-ovom izvještaju ”Gdje smo na TV-u”, objavljenom u četvrtak.

Od 773 redovnih likova u glavnim serijama koje su se emitovale ove sezone, 70 (9,1 posto) su LGBTIQ, navodi se u izvještaju. Ovo predstavlja pad u odnosu na prethodnu godinu, kada su queer likovi činili 10,2 posto redovnih likova u serijama.

Na televiziji postoji ​​dodatnih 31 LGBTIQ lik, čime se ukupan broj queer likova smanjio na 101 – što je pad sa 120 koliko ih je bilo u prošlogodišnjem izvještaju.

Zastupljenost LGBTIQ osoba na ekranu suočila se sa svojim najvećim padom na kablovskoj televiziji, gdje se broj redovnih LGBTIQ likova u serijama smanjio sa 121 na 81.

U svom izvještaju, GLAAD navodi da bi se pad broja LGBTIQ likova mogao pripisati pandemiji koronavirusa, zbog koje su brojne televizijske emisije privremeno odgođene.

Brojne LGBTIQ inkluzivne televizijske emisije, poput The L Word: Generacija Q, Euforija, Killing Eve i druge, odgođene su kao rezultat pandemije, što je utjecalo na broj queer likova na televiziji.

Zabilježen je i pad broja LGBTIQ likova na streaming platformama, uključujući Amazon, Hulu i Netflix. Izvještaj je otkrio da je na platformama za streaming tokom 2020. godine bilo 95 redovnih LGBTIQ likova, s dodatnih 46 ponavljajućih likova, što je dovelo do ukupnog broja od 141 queer likova na streaming platformama. To je pad od 12 u odnosu na prošlogodišnji izvještaj.

Zabrinjavajuće je to što se lezbejska zastupljenost smanjila na streaming platformama već četvrtu godinu zaredom, jer lezbejski likovi čine samo 28 posto ukupnog broja LGBTIQ likova.

Također je došlo do zabrinjavajućeg pada broja HIV pozitivnih likova na televiziji tokom prošle godine, sa devet u prošlogodišnjem izvještaju na samo tri ove godine. Sva tri lika su iz serije Pose.

GLAAD je najavio nalaze svog izvještaja na virtualnom događaju u četvrtak, gdje je naglasio put ka poboljšanju LGBTIQ prezentacije u budućnosti. “Ovo vrijeme neviđenih promjena koje se podudaraju s povećanom potražnjom predstavlja priliku da se otvori teren za nove priče koje još nismo vidjeli i stvorimo LGBTIQ likove koji ne pojačavaju negativne stereotipe.”

Megan Townsend, direktorica za istraživanje i analizu zabave u GLAAD-u, rekla je na tom događaju: ”LGBTIQ inkluzivne serije dominirale su razgovorom 2020. godine, poput Schitt's Creeka, Batwoman, The Haunting of Bly Manor, Veneno, She-Ra i Princess of Power i drugih koje imaju veliku gledanost, pohvale kritičara i baze obožavatelja. Međutim, s obzirom da je LGBTIQ uključivanje u industriju i dalje vođeno koncentrisanim brojem kreativaca i nekoliko inkluzivnih serija koje završavaju u ovogodišnjoj studiji, mreže i streaming usluge moraju uzeti u obzir vrijednost ove posvećene publike.”

”Prioritet mora biti uvođenje nijansiranih i raznolikih LGBTIQ likova u 2021. godini i u budućnosti, osiguravajući da ovogodišnji pad ne postane obrnuti napredak jer se industrija nastavlja razvijati i prilagođavati izazovima ove jedinstvene ere.”

Izvor: Pink News

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!