VIDEO: 12 najboljih filmova godine s queer junakinjama

27. 12. 2015

carolfilmIzvor: Crol.hr
Foto: Killer Films/Facebook

Bila je ovo prilično dobra godina, barem što se tiče američke kinematografije i filmova u kojima su glavne uloge osmišljene za queer junakinje. Godina 2015. je donijela niz lijepih i smiješnih, kao i filmova koji nam mame suze na oči i onih koji oduzimaju dah. SheWired donosi izbor najboljih 12 filmova s queer ženskim likovima.

12. The Girl King

Film The Girl King govori o švedskoj kraljici Kristini, koja je vladala u 17. stoljeću, te njezinoj dvorskoj dami koja je postala puno više od toga.

11. Bare

Bare je film koji donosi turbulentnu ljubavnu priču koju nose glumice Dianna Agron i Paz de la Huerta. Dianna igra mirnu ženu iz malog grada koja žudi za promjenom, a Paz dilericu droge koju ne drži mjesto koja joj je spremna pružiti traženu promjenu.

10. The Summer of Sangaile

Čini se kako nam svaka godina nosi prekrasnu filmsku priču koja na umjetnički suptilan način govori o dvije tinejdžerice koje se zaljubljuju, a The Summer of Sangaile je upravo solidna verzija takve. Film je zasad osvojio nagradu za najbolju režiju na festivalu Sundance a ujedno je i kandidat Litve za Oscara u kategoriji filmova na stranom jeziku.

9. The Duke of Burgundy

The Duke of Burgundy odmah privlači moćnom i erotski mračnom pričom. Dominatno-submisivna veza između profesorice i njezine sluškinje nameće nam pitanje tko tu doista drži kontrolu. Uvrnut, seksualno maštovit i istinski emotivan film osvojio je publiku intrigantnom pričom.

8. Liz in September

Film Liz in September djelomice je sasvim poseban i zbog činjenice kako se glavna zvijezda Patricia Velasquez autala kao lezbijka ranije ove godine i tako postala prva latinoamerička lezbijka koja je supermodel. Ujedno je i majstorski odglumila smrtno bolesnu lezbijku koja se zaljubi u udanu ženu čiji je sin preminuo od tumora.

7. All About E

Seksi lezbijka DJ-ica E nađe se u poprilično zanimljivoj situaciji kad joj se u stanu pojavi tajanstvena torba puna love. Kako bi riješila tu zagonetku, kreće na put s najboljim gej prijateljem, a istovremeno rješava zategnute obiteljske odnose i priču s bivšom djevojkom koju E očajnički želi vratiti.

6. Boy Meets Girl

Boy Meets Girl je dražesna i prilično dirljiva priča o trans* ženi, Ricky (Michelle Hendley), koja samo želi otići iz rodnog južnjačkoga gradića i upisati se u školu mode u New Yorku. Međutim, uobičajena tema “mali grad/veliki snovi” prerasta u film koji se mora vidjeti zato što na drugačiji način istražuje rodni identitet, seksualnost i nove ljubavi, što se ne može često vidjeti na velikom ekranu.

5. Dope

Dope nije samo kritikama proslavljeni film prepun energije o grupi prijatelja koji smišljaju način na koji će “riješiti” hrpetinu ekstazija koji im je podmetnut, to je priča koja nam predstavlja fantastičan lik lezbijke bubnjarke imenom Diggy (Kiersey Clemons) koju bismo svi poželjeli za prijateljicu. Uglavnom, sve vezano uz ovaj film je high.

4. Grandma

Lily Tomlin je zvijezda filma i glumi lezbijku pjesnikinju koja pomaže unuci prikupiti novac za pobačaj. Ako vam to nije dovoljno da vas zainteresira, recimo kako je ovo prva glavna uloga za Lily Tomlin u njezinih 27 godina na filmu.

3. Freeheld

U Freeheldu glume dvije nama najdraže glumice svih vremena – Julianne Moore i Ellen Page, kao partnerice koje se bore za svoja prava nakon što je jednoj dijagnosticiran smrtonosni tumor. Film je temeljen na istinitoj priči koja je imala ogroman utjecaj na bračnu jednakost, a sasvim prigodno je objavljen u godini kad je ona ozakonjena.

2. Tig

Dokumentarni film Tig govori o životu lezbijke komičarke Tig Notaro, ponajviše o trenucima u kojima joj je dijagnosticiran tumor, a ispunit će vas najrazličitijim osjećajima. Najviše će vas pogoditi istinski životni trenuci, a Tig je jedan doista iskren, zabavan i sasvim poseban film.

1. Carol

Što reći o ovom filmu? Volimo Carol, a izgleda kako i je voli i ostatak svijeta. Prekrasne, uzbudljive i zadivljujuće u svakom pogledu, Rooney Mara i Cate Blanchett zrače s ekrana glumeći dvije žene u 1950-tima koje započinju vezu koja će im promijeniti živote. Stoga zaboravite velike božićne blockbustere i neka upravo ovo bude film koji morate pogledati ovih blagdana, a možda postane i vaš najdraži film godine.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!