A gdje da se vjenčam?!

same-sex-marriage_2560538bKada dvoje ljudi odluče da se vjenčaju, obično pri planiraju ceremonije razmišljaju i o putovanju, odnosno medenom mjesecu. Međutim, to nije slučaj sa svim parovima – neki moraju planirati putovanje samo da bi sklopili brak. Istospolni parovi koji ne žive u državi u kojoj je dozvoljeno sklapanje istospolnih brakova, a žele se vjenčati moraju ići u države koje dozvoljavaju strancima sklapanje istospolnih brakova.

U cilju pružanja informacija LGBT osobama iz BiH o tome koje evropske države dozvoljavaju sklapanje istospolnih brakova, te koje dozvoljavaju strancima da se vjenčaju na njihovom teritoriju, došli smo do sljedećih saznanja.

U Engleskoj se mogu vjenčati/registrovati stranci/kinje koji/e se u trenutku najavljivanja sklapanja braka nalaze u državi najmanje sedam dana, najave vjenčanje 16 dana unaprijed, a sama ceremonija se može desiti tek 23 dana nakon dolaska oba partnera u Englesku.

Austrija svima dozvoljava sklapanje partnerstva, bez obzira na zemlju porijekla i nije potrebno predati obavijest unaprijed. Parovi moraju imati potrebnu dokumentaciju prema njihovom zakonu. U Švedskoj i u Francuskoj važe ista pravila, traži se samo potvrda da partneri nisu već u braku s nekom drugom osobom.

U zavisnosti da li su stupile na snagu očekivane izmjene škotskog zakona, stranci/kinje sklapanje braka moraju najaviti 14 ili 28 dana ranije. Sjeverna Irska također omogućava sklapanje braka, ali se savjetuje da se datum ceremonije najavi 10 sedmica unaprijed.

U Portugalu stranci/kinje mogu sklopiti brak, a prethodne administrativne procedure za njih čak može obaviti i pravni zastupnik/ca, što znači da oni ne moraju dolaziti prije same ceremonije. Obavijest o namjeri održavanja ceremonije se mora dati tri mjeseca unaprijed u Irskoj, a već se jedna osoba iz BiH vjenčala tamo, i najmanje još 70 stranih parova.

Norveška dozvoljava strancima/kinjama sklapanje braka čak i ako su u turističkoj posjeti, ukoliko, naravno, imaju odgovarajuću papirologiju. U Danskoj, tačnije u Kopenhagenu, čak obavještavaju strance/kinje u posjeti da se mogu tamo vjenčati ukoliko žele, naravno, uz odgovarajuće papire.

Autorica: Bojana Vasić

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!