Evropski sud: Nije opravdana zabrana doniranja krvi gej muškarcima

20. 07. 2014

zabrana krv 2014-07Zabrana doniranja krvi muškarcima koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima nije opravdana, tvrdi nezavisni advokat Mengozzi sa Suda Evropske unije.

Dao je svoje mišljenje u slučaju Geoffreya Legera protiv francuskog Ministarstva socijalnih poslova i zdravstva i izjavio da “seksualni odnos između dva muškarca nije ponašanje koje bi opravdalo trajnu zabranu davanja krvi”, stoji u saopštenju ILGA-Europe.

Organizacija je pozdravila mišljenje nezavisnog advokata i nada se da će konačna odluka suda uzeti to mišljenje kao osnovu za donošenje presude. U mnogim evropskim zemljama davanje krvi zabranjeno je gej i biseksualnim muškarcima, a te zabrane ne uzimaju u obzir seksualne prakse, već samo seksualnu orijentaciju.

Paulo Côrte-Real iz organizacije ILGA poručio je: “Ovo je veoma značajno mišljenje jer jasno locira glavni problem tih zabrana: identifikacija osobe ili određene seksualnosti ne predstavlja faktor rizika u davanju krvi i vlasti moraju uzeti u obzir individualno seksualno ponašanje potencijalnih donatora krvi.”

Godine 2009. ljekar iz Francuske agencija za krv (EFS) odbio je Geoffreyu Legeru doniranje krvi zbog toga što je homoseksualac i zato što zakon u Francuskoj ne daje pravo muškarcima koji su imali seksualni odnos sa drugim muškarcima na doniranje krvi. Leger je uložio tužbu, a potom je sud u Strasbourgu poslao upit Sudu Evropske unije da provjeri li je trajna zabrana u skladu s direktivama EU-a.

Izvor: GayEcho

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!