Alarmantni izvještaj EU-a: većina transrodnih osoba suočena je sa stalnim nasiljem

15. 12. 2014

trans flaggEU je objavila izvještaj koji otkriva šokantne podatke o tome u kojoj su mjeri zemlje-članice Evropske unije transfobične.

Izvještaj “Biti transrodna osoba u EU” pokazuje kako je preko polovine od 7.000 osoba koje su sudjelovale u istraživanju doživjelo neku vrstu diskriminacije tokom protekle godine, samo zbog toga što su transrodne.

Njih je 50 posto bilo napadnuto ili im se prijetilo nasiljem, a njih 44 posto se višekratno suočilo s nasiljem. 32 posto se osjećalo u nemogućnosti izraziti pripadnost rodu ili su zbog straha od negativnih reakcija izbjegavale odlazak na određena mjesta. Agencija za temeljna prava EU (EU Fundamental Rights Agency – FRA) procijenila je podatke iz izvještaja – alarmantnima, javlja Pink News.

Parlamentarci okupljeni u LGBTI intergrupi Evropskog parlamenta pozivaju EU na osnaživanje zakona protiv transfobične diskriminacije. Trenutno su zakonski zaštićeni samo one osobe koje su već prošle ili upravo prolaze promjenu spola, ali ne i one koji to tek planiraju, to uopće ne žele ili to nisu u mogućnosti napraviti. Zakoni kojima se kažnjavaju zločini iz mržnje trenutačno pokrivaju samo one temeljene na rasizmu i ksenofobiji.

Kad bi imale zakonsku zaštitu, transrodne osobe bi se lakše identificirale

“Prilikom zapošljavanja (37%), u školi (24%) i u sustavu zdravstvene skrbi (22%) transrodne osobe se često suočavaju s diskriminacijom. Moramo osigurati da se u izmjenama zakonodavstva o ravnopravnosti nađu i diskriminacije temeljem rodnog identiteta”, rekao je kopredsjednik LGBT Integrupe, EU parlamentarac Daniele Viotti.

Zakonska je zaštita nužna, jer se u istraživanju čak 94 posto ispitanih osoba izjasnilo kako bi se tada identificirale s puno manje straha.

“To je jasna poruka Evropskoj komisiji i zemljama-članicama da rade na usvajanju pozitivnih mjera za promicanje poštivanja ljudskih prava trans* osoba”, zaključila je potpredsjednica LGBTI intergrupe, Isabella Adinolfi.

Izvor: CroL

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!