Anja i Elma: Sada naša veza ima sasvim novu dimenziju

12394760_10153748268355135_1789623838_oPiše: Emina Velagić
Foto: Privatna arhiva sugovornica

Nakon što je prošle godine u Hrvatskoj donesen Zakon o životnom partnerstvu, Anja i Elma, djevojke koje su donedavno živjele u BiH, odlučile su se na ovaj način ozvaničiti svoju vezu, te su registrovale životno partnerstvo. Imale su tu sreću da je jedna od njih dvije imala hrvatski pasoš, a budući da im registrovano partnerstvo zakonski ništa ne predstavlja u zemlji u kojoj su živjele, odlučile su se sreću u zajedničkom životu potražiti u jednoj od država Evropske unije.

“Prije nego što smo stupile u bračnu zajednicu, naš odnos je bio drugačiji samo iz razloga što smo još uvijek bile u BiH, i živjele smo odvojeno. Sad naša veza ima sasvim novu dimenziju; prvenstveno jer živimo u državi u kojoj su prava LGBT osoba ista kao i drugih građana/ki, te jer živimo zajedno i gradimo zajedničku budućnost i porodicu.”

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola koji je usvojen u susjednoj Hrvatskoj je itekako značajan za ove dvije djevojke, jer naglašavaju: “Da nema istog, mi ne bi bile u mogućnosti zajedno napustiti BiH. Srećom, jedna od nas posjeduje hrvatsko državljanstvo, pa smo iz tog razloga iskoristile tu prednost, a kako je Hrvatska već članica Europske unije, a sklapanje istospolne zajednice u Hrvatskoj važi na prostoru cijele EU, samim time i partner/ka koji/a ne posjeduje EU državljanstvo stiče pravo boravka u istoj.”

“I da spomenemo, jako smo prijatno iznenađene načinom na koji se osoblje gradskog matičnog ureda grada Zagreba ophodi prema LGBT osobama, tako da poručujemo svim parovima, koji možda razmišljaju o ovom koraku, da je odnos prema LGBT osobama u Hrvatskoj drastično bolji od onog u BiH. Od trenutka zakazivanja datuma sklapanja bračne zajednice do samog čina smo susretale samo prijatnost, ljubaznost i dobrodošlicu.”

Anja i Elma kažu kako im je bilo sasvim svejedno gdje će obaviti čin sklapanja životnog partnerstva, odnosno bračne zajednice, mada bi im, naravno, bilo drago da se i u našoj zemlji donese ovaj zakon.

“Ovaj Zakon nam je omogućio preseljenje i mogućnost ostvarivanja svih prava u Europskoj uniji. Nakon što smo pročitale da je usvojen zakon u Hrvatskoj, znale smo šta nam je činiti! Dugo smo maštale o tome da stupimo u bračnu zajednicu i počnemo zajednički život, ali smo znale da to nije moguće u BiH. Podrška prijatelja i članova porodice koji su od početka uz nas i koji su upoznati sa našom vezom, naravno, nije izostala.”

S obzirom da su obje djevojke visokoobrazovane, autirane najbližim članovima/cama porodice kao i svojim prijateljima/cama, i od njih dobivaju maksimalnu podršku, zanimalo nas je da li su na odluku o preseljenju izvan BiH utjecali i ekonomska situacija, kršenje ljudskih prava LGBT osoba u BiH ili samo sklapanje životnog partnerstva.

“Nažalost, situacija u BiH je takva da je sve gore navedeno utjecalo na naš odlazak. Nakon godinu dana provedenih u novoj domovini, možemo slobodno reći da napokon živimo kao ravnopravne građanke sa jednakim pravima kao i svi, bez osjećaja neprihvaćenosti, straha ili bilo kojeg vida mržnje prema nama, kao pripadnicama LGBT zajednice i osjećamo se odlično.”

Upoređujući sistem i prava LGBT osoba u našoj zemlji i Norveškoj gdje trenutno žive, ističu kako se dive ljudima, akivistima/cama koji/e se zalažu da se odnos prema LGBT osobama promijeni. “Mnogo naših LGBT prijatelja/ica su bili/e žrtve fizičkog nasilja, i to od ruke totalnih stranaca, što dovoljno govori o odnosu društva prema istim; dok je govor mržnje prisutan na svakom koraku. BiH ima cilj ulaska u EU, samim tim Zakon o sklapanju životnog pratnerstva istospolnih osoba je neminovan.”

Smatraju da je najveći problem u BiH nerazvijena svijest društva o pravima i životima LGBT osoba.

Ova priča nam govori o sve većem problemu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, ne samo LGBT osoba, već svih mladih ljudi, zbog sve teže ekonomske situacije u državi. LGBT osobe se susreću sa istim životnim problemima kao i svi građani/ke prilikom npr. pronalaska posla, a pored svih tih problema nose teret nerazumijevanja društva samo zato što su lezbejke, gejevi, biseksualne ili transrodne osobe.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!