Army of lovers: Naše oružje je ljubav

27. 08. 2013

Army+of+LoversPopularna švedska grupa Army of Lovers nastupaće u okviru Pride Weeka u Beogradu, 26. septembra u Mikser Houseu. Grupa koja je dobila ime po istoimenom dokumentarcu Rose von Praunheim, osnovana 1987. godine koju su činili Alexander Bard, Jean-Pierre Barda i Camilla Henemark. Camilla je više puta napuštala grupu, a umesto nje nastupale su Michaela Domonville de la Cour i Dominika Peczynski. Posle duže pauze Army of Lovers su se vratili na scenu i nastupali sa Camillom na izboru za švedskog predstavnika za Evroviziju, ali nisu izabrani. Camilla je posle tog nastupa opet napustila grupu, tako da će Army of Lovers u Beogradu nastupati sa Dominikom Peczynski.

Nova verzija vašeg hita Crucified je izabrana kao zvanična himna Parade ponosa u Kopenhagenu 2013. Kako vi, kao umetnici, podržavate LGBT zajednicu ili neki drugi politički pokret?

AOL: Army of Lovers je dosta politički orijentisan bend. Mi mešamo popularnu kulturu sa politikom. Sasvim je prirodno da je borba protiv homofobije i rasizma na vrhu naše agende jer mi sami imamo korene upravo u LGBT zajednici i pokretu i jevrejskoj kulturi. Tako da radimo sve što je u našoj mogućnosti da ove ciljeve i podržimo. Trenutno smo najzabrinutiji u vezi užasne i pogoršane situacije po LGBT populaciju u Rusiji, i to je razlog što smo otkazali svih pet koncerata tamo. Alexander i Jean-Pierre ne bi smeli da se poljube na sceni i zbog toga smo odbili da održimo koncerte. Rusi moraju biti naučeni odgovarajućoj lekciji iz tolerantnosti.

Vaša grupa je bila i ostala veoma popularna u Istočnoj Evropi. Da li ste bili ikada time iznenađeni? Da li ste bili iznenađeni kada ste bili pozvani na Paradu ponosa u Beogradu?

AOL: Nismo bili iznenađeni jer smo upoznati sa popularnošću benda u Istočnoj Evropi. Na primer imali smo četiri turneje u Rusiji tokom 1990-ih. Bili smo polaskani pozivom na Beograd Prajd, jer je on jedan od tri prajd festivala u Evropi na kojima nastupamo ove godine.

Šta očekujete od posete Srbiji ove godine?

AOL: Očekujemo da upoznamo i sretnemo se sa puno fanova benda i da uradimo što god možemo da pomognemo borbu za LGBT prava u Srbiji.

Da li ste uplašeni da možete biti “crucified” u Beogradu?

AOL: Ne plašimo se ničega. Na kraju krajeva mi i jesmo Army of lovers.

Svaka armija ima ciljeve, neprijatelje, oružja masovne destrukcije. Šta vi imate?

AOL: Naše oružje je ljubav. Sva ljudska bića treba da budu u mogućnosti da vole koga god žele da vole i da budu u mogućnosti da tu ljubav pokažu i u javnosti. Ta problematika je nama od fundamentalnog značaja.

Mnogi strejt muzičari su izjavljivali svojevremeno da su osnivali bendove da bi muvali devojke. Šta je bila vaša motivacija za oformljavanje benda?

AOL: Naša motivacija je bila da se zabavimo. Uvek smo mogli da imamo momke i devojke kad god smo poželili, nikada nam nije bilo teško da nađemo nekog i zarad seksa samo. Naš problem je čak bio da smo imali isuviše partnera za seks u isto vreme i da smo seks imali prečesto.

Da li ste opsesivni kada je u pitanju promena ženskih vokala?

AOL: Ne. Alexander, Jean-Pierre i La Dominika su uvek bili tu. La Camilla nas je napustila marta meseca ali ona ionako nikad nije pevala već je samo pratila tuđe glasove.

Pevali ste o seksualnoj revoluciji. Da li je ista završena ili je tek sad vreme za nju?

AOL: Ne može biti revolucije dok osobe iz LGBT populacije ne mogu da vole i da iskažu osećanja javno. Gledajući na situaciju u kojoj je LGBT populacija u Rusiji, revolucija je daleko od toga da bude završena. Ona nam je upravo sad potrebnija no ikad! I u Srbiji takođe. Beogradu je stvarno potrebna odgovarajuća Parada ponosa kako bi on postao moderan, vibrantan i tolerantan grad.

Vaš povratak na scenu desio se ove godine učešćem na Melodiafestivalen. Niste predstavljali Švedsku na Evroviziji, ali imate novu best of kompilaciju. Kako se osećate kao povratnici. Šta publika može očekivati od vas?

AOL: Možete očekivati nove pesme i nastupe na kojima će biti mešano starog i novog materijala benda. Već se dva nova nalaze na youtubeu, Crucified 2013 i Signed On My Tattoo.

Kakav progres imaju vaši planovi za duet koji nameravate da snimite sa kćerkom predsednika Kazahstana?

AOL: Očekujemo da ćemo s njom nastupiti u Almatiju u septembru ove godine. Prvo ćemo videti kakvim nam se duet čini uživo.

Srpski predsednik ima dva sina. Da li bi se za njih moglo naći mesta u vašem sledećem videu, da budu možda igrači ili prateći vokali?

AOL: Uvek ima mesta za sinove predsednika u spavaćoj sobi i u bekstejdžu nakon koncerta. Recite im da su dobrodošli.

Razgovarao Predrag M. Azdejković

Preuzeto iz časopisa Optimist

Pročitajte intervju koji su lgbt prava.ba napravila sa Army of lovers na štokholmskoj Paradi ponosa

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!