Regionalna mreža za borbu protiv homofobije: prvi bilten

28. 08. 2013

gezi park pride marchRegionalna mreža za borbu protiv homofobije, osnovana 2011., čije su članice LGBT organizacije sa Balkana, Kavkaza, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, izdala je prvi bilten. Cilj biltena je da prikaže promjene u stanju prava LGBT osoba u nabrojanim zemljama, od maja ove godine.

Albanija je 4. maja izmjenila Krivični zakon, kako bi uključila zločin iz mržnje koji se odnosi na LGBT osobe.

Bosna i Hercegovina – 23. jula zločin iz mržnje je u Federaciji BiH uvršten u Krivični zakon FBiH (Republika Srpska i Brčko Disktrikt su ranije usvojili), koji pokriva seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Klub poslanika SDP-a je usvojio amandmane zakona u saradnji sa Koalicijom za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, koje je Sarajevski otvoreni centar član.

Turska je u procesu pisanja novog Ustava, 18. avgusta izraz seksualna orijentacija i identitet su dodati u ustavni nacrt. LGBT organizacije u Turskoj traže pravnu zaštitu, jer su se samo u julu desila četiri transfobna napada. Za vrijeme Gezi Park protesta u junu, feministice i LGBT osobe organizovali_e su skupove na kojima se suprotstavljaju seksističkom, homofobnom i transfobnom jeziku mnogih demonstranata. 11. LGBT Parada ponosa, održala se u Istanbulu, 30. juna, i okupila je oko 50, 000 osoba. Također, 8. Međunarodni Anti-homofobija susret, fokusirao se na LGBT u trenutačnim mirovnim procesima.

Grčka je nastavila sa sistemskim hapšenjem trans žena, koje traje još od avgusta 2012. Žene su prisiljene na provjeru ličnih dokumenta i HIV testiranja. 4. jula uhićena je Electra Koutra, advokatica koja je branila maltretirane i uhićene žene. Deveti i najveći Atena Pride održan je 8. juna, na kojem je bilo oko 15 000 osoba.

Libanon – 11. jula Libansko psihijatrijsko udruženje izdalo je saopćenje u kojem se izjavljuje da homoseksualnost nije mentalni poremećaj i da ne treba biti liječena.

Armenija – U avgustu Armenska policija je predložila zakon protiv ne tradicionalnih seksualnih veza. Zakon je povučen, ali LGBT organizacija Pink Armenia je zabrinuta, jer zakon nije u potpunosti otkazan.

Gruzija – Za vrijeme Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, na održanoj Paradi, u glavnom gradu Tblisiju, desio se brutalni napad na hiljade učesnika_ca.

Makedonija – Sedmica ponosa je počela napadom na LGBTI Centar podrške, u kojem se dešavala jedna od aktivnosti kojoj je prisustvovalo oko 40 osoba. U julu, desio se pokušaj paljenja Centra, a makedonske vlasti nisu osudile incidente homofobije i transfobije.

Egipat – Feministički kolektiv HarassMap, evidentira i prijavljuje veliki broj seksualnih napada i silovanja koji se dešavaju za vrijeme masovnih demonstracija.

Crna Gora – 24. jula u Budvi održana je prva Paradu ponosa . 20 osoba koje su pokušale napasti LGBT aktiviste_ce uhićeni su, te se održavanje ovog prajda smatra prekretnicom za prava LGBT osoba u ovoj zemlji.

Piše Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!